HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Samenwerking KB en ProQuest bij digitaliseren bijzondere collecties
11-01-2011
De Koninklijke Bibliotheek gaat samenwerken met het Britse ProQuest om 50.000 bijzondere, oude drukken uit haar collectie te digitaliseren.
Na de Deense Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze in Italië is de KB de derde belangrijke Europese nationale bibliotheek die deelneemt aan het Early European Books-project van ProQuest. Alle gebruikers in Nederland krijgen hierdoor toegang tot de grote auteurs, drukkers en kaartenmakers uit de Gouden Eeuw, aldus Bas Savenije, directeur van de KB. ‘Deze overeenkomst biedt unieke kansen, zowel ter bevordering van verder wetenschappelijk onderzoek naar de vroegmoderne boekdrukkunst als voor het vervullen van de missie van de KB om het gehele gedrukte erfgoed van Nederland te digitaliseren.’

Dan Burnstone, vice-president market development bij ProQuest, noemt de KB-collectie een perfecte aanvulling op de Deense en Italiaanse collecties die al toegankelijk zijn via Early European Books. Burnstone: ‘De KB beheert uitzonderlijk rijke collecties van Nederlands drukwerk uit de periode dat de Lage Landen een van de meest vooraanstaande centra van de Europese boekdrukkunst waren. De collectie van vóór 1700 omvat ook omvangrijke verzamelingen Duits, Italiaans en Frans drukwerk en de werken van de grote denkers van de Renaissance.’ Na digitalisering stelt ProQuest het materiaal gratis toegankelijk in het deelnemende land.

Voor meer informatie zie de KB-website.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie