HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
E-books lijken nu definitief aan te slaan
07-01-2011
E-books lijken nu dan toch definitief door te breken, zo kan afgeleid worden uit verschillende berichten van onder andere de Stichting Marktonderzoek Boekenvak en het Centraal Boekhuis.
Zo meldde de Stichting Marktonderzoek Boekenvak op 6 januari dat 69% van de mensen die wel eens een e-book hebben gelezen, er ook een of meerdere gekocht heeft. Liefst 98% van de lezers die wel eens een e-boek heeft gelezen, zegt dat deze ervaring geheel of grotendeels aan de verwachtingen heeft voldaan. Bijna zeven op de tien lezers van e-boeken zegt in de afgelopen drie maanden één of meer e-boeken te hebben gekocht. En van die groep heeft 44% vier of meer e-boeken gekocht, zodat het gemiddelde uitkomt op vier. De belangrijkste kopersgroep lijkt op die van papieren boeken en bevindt zich in de leeftijdsklasse 35-49 jaar, aldus de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB)

Eerder al meldde de SMB dat een derde van de lezers van e-books geen papieren boeken meer wilde.  Dit was bij de eerste keer dat de Stichting Marktonderzoek Boekenvak en Intomart GfK hun kwartaal-meting geheel aan één thema hadden gewijd: het lezen van e-boeken. Daartoe werden 500 consumenten ondervraagd die minimaal één e-boek hebben gelezen.

De SMB noemde de resultaten toen verrassend. Slechts 2% van de ondervraagden zei dat het lezen van e-boeken niet erg of helemaal niet aan de verwachtingen voldoet. De rest van de ondervraagden, 98%, bleek grotendeels of helemaal tevreden. Deze groep heeft wel kritiek op de prijsstelling (te duur) , de kopieerbeveiliging (digital rights management), het vastlopen van apparaten of de installatie. Lezers zeggen dat het lezen van e-boeken ‘hetzelfde is als het lezen van een gewoon boek’. Er is zelfs een groep – met het accent op laagopgeleiden – die het lezen van e-boeken prettiger vindt dan het lezen van papieren boeken. 42% van de recente kopers van e-boeken besloot geen papieren boeken meer aan te schaffen. Deze groep bestaat vooral uit heavy users en wordt gedomineerd door 35- tot 50-jarigen.

Uit deze kwartaalmeting bleek verder dat 75% van de lezers wil dat nieuwe boeken meteen beschikbaar komen als e-boek en dat ruim de helft van de lezers vindt dat er te weinig Nederlandse boeken als e-boek beschikbaar zijn. Van de onderzochte e-boek lezers doet 64% dat vooral op een e-reader. De andere 36% gebruikt het vaakst een smartphone, PC, tablet PC, of andere apparaten.

Op 3 januari twitterde Patrick Steenvoorden van het Centraal Boekhuis dat het eBoekhuis in 2010 ruim 350.000 e-books heeft geleverd. Daarmee nam de verkoop van e-books ten opzichte van 2009 met 300% toe.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie