HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
5 Miljoen nieuwe manuscripten, films en teksten voor Europeana
07-02-2011
Deze week wordt onder de vlag van het project Europeana Libraries gestart met het toevoegen aan Europeana van meer dan vijf miljoen digitale objecten uit negentien vooraanstaande wetenschappelijke bibliotheken, zo meldt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.
Onder de leveranciers zijn enkele van de meest prestigieuze universiteiten en onderzoeksinstituten van Europa, waaronder de Bodleian Library (University of Oxford) en Trinity College in Dublin. Uit Vlaanderen nemen de K.U. Leuven en de Universiteit Gent deel aan het project.

De nieuwe items hebben betrekking op vele eeuwen Europese geschiedenis. Ze variëren van foto's van de Spaanse burgeroorlog tot handgeschreven brieven van de filosoof Immanuel Kant. Ook zit er veel filmmateriaal tussen, onder andere opnamen van lezingen van Nobelprijswinnaars en clips van medisch-wetenschappelijke filmpjes die gedurende de afgelopen honderd jaar zijn gemaakt.

Europeana Libraries maakt veel van deze schatten voor de eerste keer online beschikbaar. Er zullen tevens uitgebreide collecties uit Google Books, scripties, dissertaties en artikelen uit open-accesstijdschriften worden toegevoegd aan de vijftien miljoen items die al in Europeana zitten.

Europeana Libraries is een project van twee jaar in het kader waarvan de digitale collecties van een aantal toonaangevende wetenschappelijke bibliotheken wordt ingevoerd in Europeana. Het is het eerste project waarbinnen cultureel erfgoed gedigitaliseerd wordt en full-text doorzoekbaar wordt. Zie ook het persbericht (PDF) van Europeana.


Eerder meldde Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) al dat het ministerie van OCW een stimuleringsbijdrage heeft verleend aan het project ‘Digitale Collectie Nederland in Europeana’. Dit project wil de aanwezigheid van Nederlands cultureel erfgoed in Europeana vergroten. Erfgoed Nederland is de projectleider. Samen met DEN is de Koninklijke Bibliotheek een van de partners, naast de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In maart 2011 vinden er verschillende bijeenkomsten plaats in het hele land om de bekendheid van Europeana en de kansen die het biedt voor ontsluiting van digitaal erfgoed bij erfgoedinstellingen te vergroten. Daarnaast wordt er gewerkt aan de technische en organisatorische randvoorwaarden die het mogelijk moeten maken straks grote hoeveelheden Nederlands erfgoed te ontsluiten, aldus DEN.

Zie ook de website Digitale collectie in Europeana. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie