Jongeren bewaken bibliotheek Alexandrië
09-02-2011
Om te voorkomen dat de bibliotheek van Alexandrië hetzelfde lot zou treffen als het Nationaal Museum in Caïro – waar plunderaars grote schade aanrichtten in het onvervangbare cultureel erfgoed door onder meer een tweetal mummies te vernielen – zijn jongeren tijdens de recente onlusten in Egype als menselijke keten gaan posten voor de beroemde bibliotheek van Alexandrië.
Jongeren bewaken bibliotheek Alexandrië
Op de website van de Bibliotheca Alexandrina laat de directeur van de instelling weten dat groepen jongeren een levend kordon hebben gevormd rond het gebouw en zodoende ‘vandalen’ en ‘provocateurs’ wisten af te houden van vernielingen aan gebouw en collectie. Ismail Serageldin: ‘De jongelui werken samen met het leger en zorgen er bij toerbeurt voor dat alles onbeschadigd blijft. Tot deze jongeren behoort niet alleen een deel van onze medewerkers, maar ook jongens en meisjes die de teloorgang van dit instituut willen voorkomen.’ Een dergelijke ramp zou dan niet voor het eerst in de geschiedenis zijn, want in 48 voor Christus ging de grootste bibliotheek van de Oudheid – de collectie bevatte indertijd naar schatting ruim een half miljoen boekrollen – gedeeltelijk in vlammen op tijdens de belegering van Alexandrië door Julius Caesar. Vlakbij de vestigingsplaats van de oude bibliotheek werd in de jaren negentig van de vorige eeuw met steun van de UNESCO begonnen aan de bouw van een eigentijdse opvolger: de Bibliotheca Alexandrina. Groot voorvechter van het project, dat plaats biedt aan acht miljoen boeken, was de huidige president van Egypte, Hosni Mubarak.

Een filmische impressie van Bibliotheca Alexandrina is hier te vinden. Op de website van de bibliotheek staan ook foto's van de menselijke keten, naast een verwijzing naar een interview met CNN over de recente gebeurtenissen.

Beeldmateriaal: tamburix, Flickr