HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
UvA investeert 4 miljoen in onderzoekszwaartepunt Cultureel Erfgoed en Digitale Ontsluiting
11-02-2011
De Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wil in de komende vijf jaar, onder andere door reallocatie van onderzoeksmiddelen, 4 miljoen euro investeren in een onderzoekszwaartepunt 'Cultureel erfgoed en digitale ontsluiting'.
Het onderzoek richt zich op de identificatie met cultureel erfgoed in het heden, waarbij erfgoed niet alleen opgevat moet worden in zijn conventionele materiële betekenis van gebouwen, kunstwerken en tradities, maar tevens in zijn immateriële betekenis van (nationale) identiteit en gedachtegoed.

De perceptie van cultureel erfgoed in het heden vindt vooral plaats door middel van digitale ontsluiting, een essentiële schakel in de disseminatie van kennis over erfgoed, zo valt te lezen op de website van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Het gemeenschappelijke belang van dit onderzoek ligt bovendien in de verder te ontwikkelen nadruk op digitalisering en ontsluiting van erfgoed (digital cultural heritage). Digitalisering en medialisering van het cultureel erfgoed wordt in de komende decennia steeds belangrijker. Praktisch alle grote erfgoedinstellingen waarmee de faculteit relaties onderhoudt, hebben interesse in digitale ontsluiting van wetenschappelijke kennis en zijn hier ook druk mee bezig, aldus FGw. 

FGw noemt  in dit verband als voorbeelden een digitale kaart van de Amsterdamse grachtengordel met informatie over individuele grachtenpanden, hun bouwgeschiedenis, bewoners, de collecties die daarin ooit aanwezig zijn geweest, etc, en de digitale ontsluiting van kennis over Europese nationalismen via collectief samengestelde databases van de interactieve website van het Study Platform on Interlocking Nationalisms (SPIN)


Op die site wordt ook verwezen naar het Voorstel Onderzoekszwaartepunt 2011 (PDF)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie