HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Plannen voor sluiting centrale bibliotheek Vlissingen en vestiging Souburg
14-02-2011
Vandaag is naar buiten gekomen dat de Bibliotheek Vlissingen en de gemeente Vlissingen plannen hebben die onder andere inhouden dat hoofdvestiging ’t Spui en het filiaal in Souburg van de Bibliotheek Vlissingen moeten sluiten.
De gemeente voorziet de sluitingen in het kader van een plan voor de ´bibliotheek van de toekomst´, zo wordt gesteld op de gemeentelijke website.

De gemeenteraad heeft eind vorig jaar ingestemd met een jaarlijkse bezuiniging van 500.000 euro. Dit is iets meer dan een kwart van het beschikbare budget van de bibliotheek. De gemeente onderzoekt nu een nieuwe vorm voor de bibliotheek die minder kosten met zich mee brengt en waarmee ze inspeelt op de wensen van nu en straks. In april 2011 besluit de gemeenteraad of het plan definitief wordt uitgevoerd, aldus de gemeente.

Volgens het plan sluiten de hoofdvestiging ’t Spui en het filiaal in Souburg. Daarvoor in de plaats komen kleine buurtbibliotheken gehuisvest in buurt- en zorgcentra. Het aantal mediatheken op scholen breidt uit. Daarnaast komen digitale informatiepunten en thuisbibliotheken. De bibliotheek hoopt met persoonlijke advisering haar bestaande klantenkring goed van dienst te blijven en streeft er zo ook naar een nieuwe doelgroep te bereiken, aldus het bericht.

Nieuwe voorzieningen als alternatief voor de huidige dienstverlening die behoren tot de genoemde ´bibliotheek van de toekomst´, zijn: de Thuisbibliotheek, met boekenbezorgdienst en verspreide afhaal- en inleverpunten; de Buurtbibliotheek in een aantal wijken of dorpen, afgestemd op de behoeften van de gebruikers; de Infobibliotheek, het op een aantrekkelijke manier aanbieden via internet van uiteenlopende informatie over actuele thema’s; en de Schoolbibliotheek, met verwijzing naar de acht mediatheken die sinds 2008 reeds in basisscholen zijn geopend. (De bibliotheek heeft als uitgangspunt om in 2015 op alle scholen voor primair en secundair onderwijs in Vlissingen zo'n 'eigen' bibliotheekvoorziening in huis te hebben.)

Uitgangspunt voor het onderzoek naar de bibliotheek van de toekomst is dat de dienstverlening aantrekkelijk moet zijn voor zoveel mogelijk Vlissingers. Ook mogen er geen gedwongen ontslagen vallen en geen lege gebouwen achterblijven, zo stelt de gemeente.

De Bibliotheek Vlissingen roept op haar blog haar klanten op om tijdens informatiebijeenkomsten op 22 en 24 februari mee te praten en mee te denken.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie