HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Sluiting van bibliotheken een sociale ramp?
17-02-2011
Zowel het Vara-programma Kassa als het Algemeen Dagblad hebben een poll op hun website geplaatst naar aanleiding van de uitspraak van ontwikkelingspsycholoog en schrijfster Joke van der Zwaard dat sluiting van veel bibliotheken een sociale ramp zou zijn.
Van der Zwaard vindt bibliotheken belangrijke ontmoetingsplaatsen. Zij vindt het eeuwig zonde dat het aantal van deze ontmoetingsplaatsen flink wordt uitgedund. ‘Bestuurders vergeten het belang van de nevenfunctie van bibliotheken. Voor veel mensen zijn het ideale plaatsen om mensen low profile te ontmoeten. Je komt er een boek halen of een krant lezen, maar kan ook even een praatje maken,’ aldus Van der Zwaard. Als veel bibliotheekfilialen verdwijnen, blijft er volgens Van der Zwaard maar weinig over aan openbare ontmoetingsplaatsen voor wijkbewoners.

Voorlopig is de stand van zaken bij de Kassa-poll dat 64% aangeeft regelmatig in de bibliotheek te komen, 8% steeds minder en 27% nooit meer.
Het Algemeen Dagblad stelde de vraag: Haalt u wel eens een boek bij de bibliotheek? Van de ruim 46.000 mensen die reageerden, stemde 73% Ja en 27% Nee.

 Een bloemlezing uit de reacties op de website van Kassa:

De collectie van de bibliotheek in mijn stad(je) is niet echt naar mijn smaak, dus ik maak er zelden of nooit gebruik van lenen. Ik ben wel lid en heb wel eens iets wat ik interessant vind, moet dat dan weer direct lezen om niet in de boete te komen, en dan koop ik vaak liever een boek . Vroeger ging ik er vaak heen om (onuitleenbare) naslagwerken te raadplegen, maar nu kan ik met Wikipedia enz. ook erg veel op internet vinden. Maar ik vind het doodjammer, zeker voor jonge mensen, als bibliotheken verdwijnen. Cultuur is wel erg aan het minderen zo.

Ik maak al 73 jaar intensief gebruik van de bibliotheek . Rotterdam, toen Vlaardingen en nu al weer 34 jaar Overschie. Een enorm tevreden gebruiker van de bibliotheek. Vooral die in mijn woonwijk gevestigd is. Als ik te ver zou moeten gaan om de bibliotheek te bereiken, zou ik denkelijk wel minder gebruik van de bibliotheek maken.

De medewerksters (enkele bestuursmannen) in de bieb, zijn steeds onvriendelijker geworden...Ze zitten vaak niets te doen, omdat bijna alles automatisch is geworden...

De bibliotheken zijn niet meer wat het geweest is. De servise is niet meer wat het geweest is en je kunt geen boek meer vinden. Dit komt door het z.g. winkelconcept dat in steeds meer bibliotheken word doorgevoerd. De boeken worden dan opgestapeld op tafels, vooral de nieuwere en andere blijven dan ik de kast staan, maar je moet altijd zoeken waar ze staan of liggen, en ook het catalogus progamma weet het niet meer. Door deze opstelling is het personeelbestand verder ingekrompen en weten vaak ook niet waar het boek is. Ook worden er nu meer boeken zo meegenomen omdat de zelfbediening voor ouderen veel te moeilijk is.

Nee ik kom nooit meer in de bilbliotheek want dat moet ik helemaal naar het centrum toe en ik woon aan de andere kant van spijkenisse. het is me te ver weg.

Ik vind de bieb voor mijzelf te duur maar ga voor de kids regelmatig, dat is gratis.

Ik ben 59 jaar en kom sinds mijn 10de jaar elke week in de bibliotheek. ik heb gemiddeld 3 boeken per week, dus dat is al gauw 150 per jaar. Ook leen ik studieboeken volg lezingen en workshops in de bibliotheek. De medewerkers van de bibliotheek Spijkenisse zijn erg behulpzaam en denken met je mee. De voorleesmiddagen voor kinderen zijn erg waardevol.

Ik kwam vaak in de bibliotheek (en blijf ook gewoon lid) maar heb sinds enkele maanden een e-reader. De e-books koop ik op internet maar hou wel de bibliotheek in de gaten, want als ze e-books gaan uitlenen, scheelt dat weer.

De bibliotheek is zichzelf aan het opheffen. Dit komt doordat ze een verkeerd beleid voeren. Oude boeken zijn vaak interessant maar worden vaak na enkele jaren verwijderd. Nieuwe boeken worden bijna niet toegelaten. Er valt bijna niets meer te kiezen. Veel boeken die je wilt lezen, zijn niet te reserveren. Zoekmachine biedt niet wat je er uit wilt halen. Bibliotheek medewerkers zijn klantonvriendelijk en verwijzen je naar wat je al had uitgezocht en komen uiteindelijk tot eenzelfde conclusie, maar doen er vervolgens niets mee.

 
 
Overigens heeft de Bibliotheek Deventer op haar website een pagina waar mensen aan kunnen geven waarom ze lid zijn van de bibliotheek, waarop tientallen reacties te vinden zijn.

Mede naar aanleiding van Van der Zwaards uitspraken heeft het SP-kamerlid Jasper van Dijk ook een aantal vragen gesteld aan de staatssecretaris. Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie