HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
SIOB-opdracht onderzoek naar aanpak laaggeletterdheid
20-02-2011
Het SIOB meldt opdracht te hebben gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor een duurzame aanpak van laaggeletterdheid door bibliotheken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Research voor Beleid.

Het onderzoek is een aanzet voor een vervolg op het landelijk Voorgangsberaad Aanvalsplan Laaggeletterdheid. De slotrapportage hiervan wordt in september 2011 verwacht.

Zowel de bibliotheeksector als het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) bezinnen zich momenteel op de aanpak van laaggeletterdheid in de komende jaren. De directie Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (BVE) van het ministerie bereidt momenteel een slotrapportage over het Aanvalsplan voor die gepresenteerd wordt in de week van de Alfabetisering in september 2011. Het ministerie heeft het SIOB gevraagd om rapportages en input te geven voor zowel de slotrapportage als nieuw te ontwikkelen beleid.

Voor het sectorinstituut is een belangrijke vraag hoe de aanpak van laaggeletterdheid een vaste en stevige plek kan krijgen in de dienstverlening van openbare bibliotheken. Het SIOB opereert hierbij in een complex spanningsveld, zo stelt de organisatie op haar website. Enerzijds zal laaggeletterdheid in de belangstelling blijven staan, anderzijds krijgen bibliotheken (en hun partnerorganisaties) te maken met bezuinigingen.

In dit verband heeft het SIOB onderzoeksbureau Research voor Beleid opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om (beter) gebruik te maken van de bestaande beleidsstructuren rondom de aanpak van laaggeletterdheid. Het onderzoek moet een landelijk en regionaal beeld schetsen van de beleidsstructuren, de belangrijkste spelers en ontwikkelingen en de rol van de bibliotheken daarin. Dit moet uitmonden in concrete aanbevelingen voor de rol die bibliotheken kunnen spelen in de aanpak van laaggeletterdheid. Het onderzoek moet zo een aanzet geven voor een effectief en duurzaam laaggeletterdheidsbeleid van openbare bibliotheken in de komende jaren.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie