HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaams onderzoek naar open content licenties in de culturele sector
22-02-2011
De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) voert samen met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, het Vlaams Theaterinstituut (VTi) en het Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst (BAM) een onderzoek uit naar het gebruik van open content licenties in de culturele en erfgoedsector, zo meldt de website van FARO.
Dit gebeurt in het kader van het project Archipel, dat de implicaties van een gedecentraliseerde Vlaamse digitale archiefinfrastructuur onderzoekt. Binnen dit project wordt ook een aangepaste open content licentie naar Belgisch recht ontwikkeld.

Culturele en erfgoedinstellingen wordt nu door de initiatiefnemers gevraagd een korte vragenlijst in te vullen over het online aanbieden van digitaal materiaal en de bijbehorende auteursrechtenkwesties. De lijst wordt het best ingevuld door de juridische verantwoordelijke binnen de instelling.

De bedoeling van deze studie is een beeld te krijgen van het auteursrechtelijk beleid binnen het culturele en erfgoedveld en het enthousiasme voor een Belgische open content licentie.

In de voorbije jaren ontstonden tal van 'open content licenties' (zoals Creative Commons), waarmee auteurs zelf kunnen bepalen in welke mate ze al dan niet hun exclusieve rechten wensen uit te oefenen. Onderzoek leert dat deze open content licenties op een specifieke manier kunnen bijdragen tot het online beschikbaar maken van digitale archieven en minstens een deel van de oplossing zijn voor het auteursrechtelijk vrijmaken van bepaalde werken in de collectie van culturele instellingen, zo wordt gesteld op de website van de onderzoeksgroep Media en ICT van de Universiteit Gent, die betrokken is bij het onderzoek.

Eerder, in 2008, werd in het kader van het onderzoeksproject IBBT-POKUMON al een eerste onderzoek (PDF) uitgevoerd naar het gebruik van open content licenties in het culturele veld. Dat onderzoek was bedoeld om een beeld te krijgen van de toenmalige en potentiële toepassing, maar had eveneens een informerende en sensibiliserende doelstelling. Het onderzoek werd ook toen uitgevoerd door Tom Evens, onderzoeker bij MICT (UGent), die ook dit nieuwe onderzoek begeleidt.

Het onderzoek loopt tot 9 maart.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie