HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Westfriesland centraal bij Vertelcarrousel
23-02-2011
Vanavond gaat in Venhuizen de Vertelcarrousel van start, georganiseerd door ProBiblio in samenwerking met het programma Omringdijk voor de openbare bibliotheken. De carrousel doet in totaal vijf bibliotheken aan, waarbij een aantal sprekers vanuit eigen deskundigheid rond één thema verhalen vertelt. Onder leiding van Ed Dekker (Noordhollands Dagblad) discussiëren de vertellers met het publiek.
Westfriesland en de Westfriese Omringdijk staan centraal bij de Vertelcarrousel, zowel voor wat betreft de geschiedenis als de vraag hoe het verleden doorwerkt in het heden en de ontwikkelingen van nu. Doordat elk thema van meerdere kanten bekeken wordt, ontstaat een breed, veelkleurig beeld van Westfriesland. De Vertelcarrousel doet achtereenvolgens de bibliotheken aan van Venhuizen, Tuitjenhorn, De Goorn, Schagen en Heerhugowaard. Er komen vijf thema’s aan de orde. Vanavond wordt in Venhuizen het spits afgebeten. Het gaat onder meer om de vraag of de dijk heilig is, met aandacht voor het ontstaan van de dijk en de dilemma’s die zich voordoen bij aanpassing aan veranderende omstandigheden.

Morgenavond worden in Tuitjenhorn de sporen van de Friezen in Westfriesland nagegaan. Tot zij in 1298 door de Hollanders verslagen werden, hadden deze Friezen het voor het zeggen. Op 3 maart is in De Goorn het thema stad versus platteland: welk van beide heeft de sterkste positie, en verandert die in de loop van tijd? In Schagen staat op 8 maart de immigratie centraal. Al eeuwen vestigen zich in de streek buitenlanders, met hun eigen taal, cultuur en gebruiken. De sprekers belichten de buitenlandse invloeden op de Westfriese cultuur. Op 15 uur wordt de Vertelcarrousel in Heerhugowaard afgesloten. Het zal dan gaan over omgaan met het Westfriese landschap: landinrichting en ruilverkaveling beïnvloeden landbouw en toerisme, het omgekeerde geldt ook.

De Westfriese Omringdijk is een samenwerkingsprogramma van Kunst en Cultuur Noord-Holland en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. De gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Harenkarspel, Heerhugowaard, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen n Stede Broek, alsmede de Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Rabobank werken samen in een meerjarig traject om de Westfriese Omringdijk als cultuurhistorische bestemming te promoten. Zie ook: www.westfrieseomringdijk.nl en www.probiblio.nl


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie