HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Kwart inactieve leden geactiveerd door kaartenactie tijdens Nederland Leest
26-02-2011
Tijdens Nederland Leest 2010 namen 40 bibliotheken deel aan een door Mapa Marketing in opdracht van de VOB georganiseerde landelijke ansichtkaartenactie. Deze marketingactie was onder andere in het leven geroepen om meer direct rendement te halen uit de CPNB-campagnes.
Tijdens Nederland Leest 2010 ontvingen inactieve leden een kaart met de oproep om het Nederland Leest-boek op te komen halen. Veertig bibliotheken verzonden in dat kader bijna 90.000 ansichtkaarten naar bibliotheekleden die al een tijdje niet meer in de bibliotheek waren geweest. Het gratis boek De Grote Zaal werd daarbij verstrekt als cadeautje aan de inactieve leden, mits ze iets kwamen lenen tijdens Nederland Leest.

Mapa Marketing, organisator van de actie, voerde een evaluatie uit en maakte onlangs de uitkomsten bekend. Van de 40 deelnemende bibliotheken stuurden er 22 het enquêteformulier terug. Een van de conclusies is dat een kwart van de met de ansichtkaart aangeschreven inactieve leden weer naar de bibliotheek kwam om De grote zaal op te halen en iets te lenen. Hoeveel van deze leden daarna bleven terugkomen om materialen te lenen vermeldt het evaluatierapport (PDF) niet.

Een belangrijke score, aldus de VOB, want niet-actieve leden zijn potentiële afhakers. De landelijke actie voor Nederland Leest 2011 wordt momenteel ontwikkeld. Het gaat om een soortgelijke ansichtkaart voor inactieve leden. Daarnaast zal er ook een digitale variant voor actieve leden komen, meldt de VOB.

Andere uitkomsten van de evaluatie volgens Mapa Marketing: Over het algemeen zijn de bibliotheken (zeer) tevreden over de eerste gezamenlijke landelijke marketingactie. Men vindt het erg belangrijk om de groep ’inactieve leden’ weer bij de bibliotheek te betrekken om uitstroom te voorkomen. Men is tevreden over de kosten-batenverhouding en de meeste deelnemers geven aan in 2011 weer mee te willen doen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie