HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Poll Boekblad: CB moet haast maken met iBookstore
01-03-2011
Boekblad meldt dat bij de poll op haar site een meerderheid van de stemmers vindt dat het Centraal Boekhuis (CB) haast moet maken met iBookstore. Ofwel, zo stelt Boekblad: uitgevers willen ook graag hun e-books via iBookstore verkopen.
76 Procent van de 87 stemmers zei ja op de vraag of CB haast moet maken met iBookstore. Dat CB geen haast zou maken, ligt niet aan hen. Ze wil wel maar het collectief trapte op de rem, aldus Boekblad (inloggen noodzakelijk). CB laat de besluitvorming voorlopig afhangen van het eBoekplatform van GAU en KBb waarin zij ook een duidelijke rol wil vervullen.

De meningen in het vak zijn verdeeld, zo stelt Boekblad.  Uitgevers zeggen vaak dat boekhandelaren hen niet moeten belemmeren door dit soort plannen te dwarsbomen. Zij waarderen het initiatief van CB. Boekhandels stellen op hun beurt dat CB van het hele vak is, en zich dus niet met dit soort zaken moet inlaten. Daarnaast zijn er nog boekenvakkers die zeggen: lever het vak niet uit aan buitenlandse partijen.

Tijdens de afgelopen Frankfurter Buchmesse maakte het Centraal Boekhuis bekend dat uitgevers via het CB hun e-books konden gaan aanbieden in Apple’s iBookstore. Het ging om een dienstverlening van CB naar de uitgevers toe. De boekverkopers reageerden woedend. Zij ervoeren het als een klap in het gezicht door CB. Eind oktober besloot CB de dienstverlening voorlopig op te schorten.

CB-directeur Hans Willem Cortenraad benadrukte in oktober nog dat het Centraal Boekhuis van en voor het vak is, aldus het bericht in Boekblad. ‘Wij proberen oplossingen te vinden voor de collectiviteit. We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat er goed wordt omgegaan met e-books. Er komen nu eenmaal steeds meer verkooppunten voor e-books, dat houd je niet tegen.'Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie