HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Europese Commissie doet invallen bij uitgevers e-books
03-03-2011
Op 1 maart hebben medewerkers van de Europese Commissie invallen gedaan bij verschillende uitgevers van e-books in verband met een onderzoek naar vermeende prijsafspraken.
Onderzocht wordt of deze bedrijven de Europese Mededingingswet hebben overtreden. De EC maakte niet bekend om welke uitgevers het ging, maar verschillende bronnen melden dat het zou gaan om enkele Franse uitgeverijen, zoals Albin Michel, Hachette, Flammarion en Gallimard.

Het onderzoek hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk een overtreding van de wet plaatsvindt, maar Amelia Torres, woordvoerster voor Joaquín Almunia, de Europees Commissaris voor Mededinging, stelde wel dat er uitgevers uit verschillende EU-landen verdacht worden van illegale prijsafspraken rondom e-books.

De Europese Commissie zegt het onderzoek uit te voeren met behulp van de lokale mededingingsautoriteiten in de betrokken landen. Het zegt zichzelf geen deadline te hebben gesteld in het onderzoek.

In de jaren tachtig ging de Europese Commissie akkoord met het feit dat verschillende EU-lidstaten een vaste boekenprijs hanteren, maar dit akkoord had niet betrekking op e-books.  Afspraken tussen uitgevers over prijzen van e-books zijn derhalve verboden en kunnen leiden tot fikse boetes.

Het onderzoek van de Commissie volgt op een onderzoek naar prijsafspraken inzake e-books binnen de uitgeefbranche in Groot-Brittannië dat een maand geleden is gestart.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie