HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Toename aantal bezoekers en uitleningen Bibliotheek Maaseik
04-03-2011
De Bibliotheek Maaseik (Vlaanderen) had in 2010 ten opzichte van het jaar ervoor te maken met een stijging van het aantal bezoekers (9%) en het aantal uitleningen (7%), zo blijkt uit de onlangs bekend geworden jaarcijfers. Het aantal actieve leners daalde met 7%, de collectie nam licht toe.
‘We zijn heel blij dat het aantal bezoeker en uitleningen flink gestegen is ten opzichte van 2009’, aldus bibliothecaris Karla De Greeve. ‘Heeft de stijging iets te maken met de uitbreiding van de openingsuren? Spelen de zelfbedieningsbalies en de vereenvoudiging van het dienstreglement een rol? Het blijft koffiedik kijken. Wel is duidelijk dat de stijging van de uitleningen zich vooral manifesteert bij de dvd’s (+ 18%) en de boeken (+ 8%). Cd’s liggen niet meer zo goed in de markt (- 15%) en dat zal er de volgende jaren waarschijnlijk niet op verbeteren.

De keerzijde van de medaille is dat het aantal actieve leners daalde met 7%. Met actieve leners bedoelen we iedere bezoeker die in 2010 minstens één item ontleende. We stellen vast dat de vereenvoudiging van het dienstreglement als (ongewenst) neveneffect heeft dat gezinsleden vaker dan vroeger gebruikmaken van elkaars lidkaart. Een tijdelijk euvel, vermits de elektronische identiteitskaart de klassieke lidkaart binnen afzienbare tijd zal vervangen. Omdat we vooral bij de groep tot 15 jaar een opvallende daling vaststellen (- 22%) vermoeden we dat het succes van de gemeenschappelijke klaskaarten er ook voor een stuk tussenzit.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie