HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Wethouder kritisch over komst schrijvers naar bibliotheek Urk
06-03-2011
Het CDA beschuldigt het college van Urk van het censureren van de bibliotheek, zo meldt onder andere Trouw. Aanleiding voor die beschuldiging is het verzoek van wethouder Post van de SGP aan de bibliotheek om de bezoeken van Jan Siebelink en Franca Treur - twee schrijvers die in gereformeerde kringen controversieel zijn - af te zeggen.
CDA-raadslid Hennie Molenaar-Kiefte uitte haar kritiek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. 'De bibliotheek heeft een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om de keuze van boeken en schrijvers. De bemoeienis van het college past niet,'  zo wordt zij in de Stentor geciteerd.
Wethouder Post zou daar volgens de Stentor op gereageerd hebben met de woorden: 'De bibliotheek draait voor negentig procent op geld van de gemeente. Dan mogen wij als college zeggen hoe wij tegen bepaalde zaken aankijken. We hoeven het toch niet overal mee eens te zijn?'

Mevrouw Mazereeuw-De Jong, teamleider van de Bibliotheek Urk, vindt ‘censuur’ een te zwaar woord en wil de kwestie niet te zeer opblazen, maar wel kan ze tegenover Bibliotheekblad bevestigen dat de SGP-wethouder kritische vragen heeft gesteld over de komst van de twee schrijvers. ‘Het is jammer dat de wethouder hierover een opmerking heeft gemaakt, maar we hebben toch gemeend de bijeenkomsten met de schrijvers doorgang te moeten laten vinden. De bijeenkomst met Franca Treur heeft inmiddels plaatsgevonden en was een groot succes; Jan Siebelink komt nog, op 24 maart,’ aldus Mazereeuw-De Jong.

‘Wij zijn een openbare instelling,’ zo vervolgt Mazereeuw-De Jong, ‘en wij willen dan ook zo breed mogelijk informatie bieden voor iedereen. Ik heb niet de indruk dat de kritiek van de wethouder binnen de gemeenschap breed gedragen wordt; integendeel, ik denk dat het merendeel van de bevolking achter ons staat. Het is ook nog niet eerder voorgekomen dat we vanuit het bestuur dergelijke opmerkingen met betrekking tot ons beleid hebben gekregen, maar met de laatste gemeenteraadsverkiezingen is er een zwaardere SGP-vertegenwoordiging in het bestuur gekomen en misschien heeft dat er wat mee te maken.
Op de door het CDA gestelde vragen naar aanleiding van de opmerkingen van de wethouder is niet direct een duidelijk antwoord gekomen. Ze werden gesteld tijdens een vragenuurtje en er werd niet echt op in gegaan, dus het is vooralsnog onduidelijk hoe we de opmerkingen van de wethouder, inclusief zijn in de Stentor geciteerde woorden, moeten interpreteren. Zoals gezegd wil ik de zaak niet te zeer opblazen, maar enigszins zorgwekkend zijn zijn opmerkingen wel.’

In de uitzending van 8 maart van het tv-programma Uitgesproken EO wordt ook aandacht besteed aan deze kwestie en komt ook Jan Siebelink aan het woord. (Ca. minuut 07.00 tot minuut 12.00)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie