HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe Europese organisatie voor behoud audiovisueel erfgoed
09-03-2011
Op 14 maart vindt op initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de oprichting plaats van een nieuwe Europese organisatie op het gebied van digitalisering en digitale duurzaamheid van audiovisuele media, PrestoCentre. Hierin zal worden samengewerkt door de vijf grootste audiovisuele en omroeparchieven van Europa, die van de BBC, INA, ORF, RAI en Beeld en Geluid.
Beeld en Geluid werkt met deze partnerarchieven al meer dan tien jaar samen aan methoden voor het zeker stellen van de langetermijntoegang tot digitale audiovisuele bestanden. Het beheer daarvan is uitermate complex, en veel omroepen en producenten, archieven, bibliotheken en musea kampen met ingewikkelde vraagstukken om hun digitale audiovisuele producties ook in de toekomst afspeelbaar te houden. Omdat een goed analoog origineel veelal ontbreekt, is de tijd om te handelen bovendien uitermate kort.

Met het Instituut voor Beeld en Geluid en het nationale digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst beschikt ons land over grote ervaring en een hoogwaardige infrastructuur. Er wordt samengewerkt met de British Broadcasting Corporation (BBC), het Institut National de l’Audiovisuel de France (INA), de Österreichischer Rundfunk (ORF) en Radiotelevisione Italiana (RAI). Op 14 maart zullen deze vijf organisaties, als voortrekkers op het gebied van digitalisering in Europa, permanent de handen ineen slaan. PrestoCentre zal zich richten op onderzoek, analyse, beleidsvoorbereiding en uitwisseling van kennis en ervaring. Op Europees niveau zal PrestoCentre het eerste aanspreekpunt zijn dat alle AV stakeholders binnen de EU vertegenwoordigt.

Jan Muller, directeur van Beeld en Geluid, geeft uitleg over PrestoCentre in dit filmpjePrint deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie