HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Collegevoorstel Zutphen: Opheffen centrale bibliotheek Broederenkerk
12-03-2011
In Zutphen is ophef ontstaan over voorstellen die afgelopen donderdag door het college zijn gepresenteerd waarin de bibliotheek in de Broederenkerk in het centrum van Zutphen zal moeten verdwijnen. 
Collegevoorstel Zutphen: Opheffen centrale bibliotheek Broederenkerk
Het Zutphense college presenteerde enkele voorstellen waarmee flinke bezuinigingen gerealiseerd moeten worden (jaarlijks oplopend tot ruim 12 miljoen in 2015), met name op culturele instellingen als de bibliotheek, muziekschool de Muzehof en theater de Hanzehof.

Daarnaast wordt echter ook acht miljoen uit de zogenoemde 'Nuon-pot' gebruikt om te investeren in een nieuw zwembad en in oude plannen om het Culturele Hart van Zutphen nieuw leven in te blazen. In het voorstel van het college worden in dat kader de collecties van het Stedelijk Museum, het museum Henriette Polak en 'de schatten van archeologie en het archief' geclusterd en ondergebracht in de Broederenkerk. Naast de museale functie kan dit zogenoemde Culturele Hart een bezoekerscentrum vormen met bijvoorbeeld VVV, museumwinkel, grand café en andere (culturele) partners, aldus het college. 

Het college wil dit voorstel verder laten uitwerken door een bestuurlijke taakgroep onder leiding van de portefeuillehouder Kunst en Cultuur. Deze taakgroep zou uiterlijk 1 november 2011 met voorstellen moeten komen.

De consequentie van deze plannen is echter dat de hoofdvestiging van de bibliotheek zal moeten verdwijnen uit de Broederenkerk. Het college stelt voor dat de Zutphense bibliotheek ondergebracht wordt in de bestaande vestiging in dorpshuis 't Warnshuus in Warnsveld. In het centrum van Zutphen zou in de Broederenkerk dan nog slechts een 'bibliotheekuitgiftepunt' overblijven.

De Graafschapbibliotheken (waartoe Zutphen behoort) is op haar website en met de verspreiding van een flyer een actie gestart en roept de bevolking op te reageren op het inspraakforum van de gemeente. Inmiddels zijn daar reeds tientallen (overwegend verontwaardigde) reacties geplaatst.

Gerard Huis in 't Veld, directeur van de Graafschapbibliotheken, heeft in de Stentor met verbijstering gereageerd op de plannen. 'We hopen vooral dat onze klanten van zich gaan doen spreken. Dat ze zich massaal bij de gemeente gaan melden. Dit is nog maar een voorstel en geen besluit. Ik hoop echt dat de wethouder mij dinsdag kan uitleggen waarom hiervoor gekozen is. Ik snap er helemaal niets van,' aldus Huis in 't Veld.  De bibliotheek benadrukt dat vestiging in het Warnshuus qua capaciteit volstrekt ontoereikend is. Hilde Noordhof, clustermanager van de bibliotheken Zutphen/Warnsveld, begrijpt ook niet goed dat een laagdrempelige voorziening als de bibliotheek plaats moet maken voor een museumfunctie.

De bibliotheek is sinds 1981 gevestigd in de veertiende-eeuwse Broederenkerk, die daarvoor jaren leeg stond.

Ook TV Gelderland besteedt aandacht aan de sluiting.


Illustratie: Wytse Noordhof
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

d.nijhof
14-3-2011 10:57
Belachelijke bezuiniging. Veel geld uitgeven aan overbodige zaken. Bibliotheek moet natuurlijk blijven.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie