HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Digitale vaardigheden jongeren vaak gebrekkig
17-03-2011
De digitale vaardigheden van Europese jongeren zijn minder goed dan vaak wordt aangenomen, zo blijkt uit het onderzoek Digital Literacy and Safety Skills van EU Kids online, dat werd gefinancierd door de Europese Unie.
Voor het onderzoek (PDF), dat werd uitgevoerd door de London School of Economics and Political Science (LSE), zijn in totaal 25.000 jonge internetgebruikers van 9 tot en met 16 jaar ondervraagd.

Uit het onderzoek blijkt dat met name de groep tieners tussen de 11 en 13 jaar niet goed overweg kan met het internet. Minder dan de helft van de kinderen uit deze groep is in staat tot het uitvoeren van eenvoudige taken als het bookmarken van een webpagina of het blocken van ongewenste berichten. Bij het ouder worden van de jongeren nemen hun digitale vaardigheden wel toe, zo blijkt uit de gegevens over de groep 15-en 16-jarigen.

Van de bevraagde jongeren gebruikte 85% het internet voor school, 83% voor het spelen van online games, 76% voor het bekijken van videoclips, 62% voor Instant Messaging, 62% voor sociale netwerken, 61% voor e-mail en 48% voor het lezen van nieuws online.

Binnen de EU zijn jongeren in Finland het handigst met internet, gevolgd door  kinderen uit Slovenië en Nederland. In Ierland en Turkije doen jongeren het minst online activiteiten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren uit gezinnen met een hogere sociaal-economische achtergrond vaker aangeven voldoende digitaal vaardig te zijn dan jongeren uit een lager sociaal-economisch milieu. Jongens zouden daarbij meer digitale vaardigheden hebben dan meisjes.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie