De organisatoren noemen
De Staat van het Boek een 'ontmoetingsmoment voor auteurs, vormgevers, uitgevers, boekverkopers, bibliothecarissen, opiniemakers, beheersvennootschappen, organisatoren van literaire evenementen, politici, beleidsverantwoordelijken en lezers, tijdens welke verschillende sprekers hun visie geven op de ontwikkelingen in de boekensector'.
Tijdens het symposium komen onder andere vertegenwoordigers van LOCUS en de Vrije Universiteit Brussel aan het woord over 'De bibliotheek in 2020' en 'Het boek en de lezer in een veranderende samenleving'. Hans Bousie, Nederlands advocaat, gespecialiseerd in auteursrecht, spreekt over 'Het einde van het boekenvak, lessen uit de muziekindustrie' en onder anderen schrijver Bas Heijne over 'De nieuwe lezer'.
De dag wordt afgesloten met de ondertekening door Luisterpunt en de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) van een
Overeenkomst betreffende het (digitaal) ter beschikking stellen van geconverteerde lectuur ten behoeve van personen met een leesbeperking, in aanwezigheid van en met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Joke Schauvliege.
Het BoekenOverleg is een breed informeel overlegplatform dat het geheel van de boekensector in zijn meest brede betekenis van het woord samen brengt en waarin onder andere Bibnet, Boek.be, LOCUS, Stichting Lezen, de Vereniging Vlaamse Boekverkopers, de Vlaamse Auteursvereniging, de Vlaamse Uitgevers Vereniging en de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (VVBAD) participeren.
Voor meer informatie zie de
website van
De Staat van het Boek.