HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Den Haag sluit 6 van de 18 wijkfilialen
23-03-2011
De Bibliotheek Den Haag sluit zes van haar achttien wijkfilialen, zo maakt de Gemeente Den haag vandaag bekend. Het zou gaan om zes filialen die naar verhouding minder bezoekers trekken en minder vaak open zijn. Ze gaan dicht per 1 januari 2013.
De voorgenomen sluitingen komen voort uit het nieuwe Spreidingsplan Haagse bibliotheken. Naast de Centrale Bibliotheek aan het Spui blijven er twaalf sterke wijkbibliotheken over, aldus de gemeente. Ieder stadsdeel behoudt minstens één grote wijkbibliotheek.

De sluiting van de wijkbibliotheken vloeit voort uit het collegeakkoord, waarin is afgesproken 2 miljoen euro te bezuigingen op de wijkbibliotheken. ‘Dan moet je keuzes maken die je liever niet maakt’, aldus wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Dienstverlening) op de website van de gemeente. ‘Iedereen hecht aan de bibliotheek. Het is pijnlijk en ingrijpend om daar in te snijden. Ik ben alle 18 filialen langsgegaan om een goed beeld te krijgen wat daar gebeurt. Ik denk dat we met dit plan een goede balans hebben gevonden. Iedere Hagenaar houdt een hele toegankelijke bibliotheek in de buurt. Bijna niemand hoeft meer dan 2 kilometer te reizen.’

De wijkfilialen die moeten sluiten: Schilderswijk, Moerwijk, Bouwlust, Benoordenhout, Spoorwijk, Statenkwartier/Duinoord.

De gemeente stelt te zullen gaan overleggen met de gebruikers van de filialen die dicht gaan over vervangende voorzieningen in bijvoorbeeld scholen en verzorgingshuizen.

Volgens Omroep West verdwijnen vanwege de bezuiniging 26 fulltime banen bij de Haagse bibliotheek; wat neerkomt op 40 mensen. Directeur Noordam van de Bibliotheek Den Haag zegt zijn best te zullen doen om gedwongen ontslagen te voorkomen, aldus Omroep West.

Het nieuwe Spreidingsplan Haagse bibliotheken is hier te vinden (PDF).Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Sylvia Bybau
8-9-2011 21:20
Het is volstrekt idioot dat een bibliotheek die tussen 3 basisscholen ligt en op loopafstand van een middelbare school, waar veel oudere niet-mobiele mensen komen, moet sluiten. Terwijl het gebouw nog geen 10 jaar geleden nieuw opgetrokken is. Ik denk dat het Benoordenhout de enige wijk in Den Haag is zonder wijkvoorzieningen. Kennelijk zijn wij alleen maar geschikt om de gemeentekas te vullen maar heeft het Benoordenhout geen recht op een eigen identiteit binnen de gemeente.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie