HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse projecten Digital Storytelling in april van start
24-03-2011
In de bibliotheken van Maaseik en Genk gaan in april pilotprojecten van start met als uitgangspunt 'Digital Storytelling'.  Digital Storytelling is verhalen vertellen door gebruik te maken van de nieuwste multimediale technieken. Bij de projecten in Maaseik en Gent ligt de focus op jongeren en mediawijsheid.
De projecten worden begeleid door Bibnet en Kif Kif, dat zichzelf omschrijft als 'een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme'. Kif Kif heeft al eerder ervaring opgedaan met projecten rondom Digital Storytelling.

Beide projecten werden de afgelopen maanden voorbereid en gaan in april van start. 

In Maaseik is gekozen voor samenwerking met een plaatselijke middelbare school, waarbij met een groep leerlingen gewerkt wordt rondom het thema migratie en digital storytelling. De leerlingen krijgen in dat kader tijdens een aantal lesuren in de bibliotheek uitleg over de collectie van de bibliotheek en de digitale bronnen die ze kunnen gebruiken voor het digitaal vertellen van hun verhaal. Daarna volgt een workshop waar ze leren om aan de hand van het verzamelde materiaal en hun storyboard hun verhaal digitaal vorm te geven. De digitale verhalen van de leerlingen zullen tentoongesteld worden in de bibliotheek.

De Bibliotheek Genk zag raakvlakken met andere projecten rond erfgoed en migratie, en wilde op die manier ook aansluiting vinden met de grote groep (hang)jongeren die sinds de opening van de nieuwe bibliotheek de weg naar de bibliotheek had gevonden. Genk koos er bewust voor om niet via het secundair onderwijs te werken, maar om de jongeren op een andere manier te proberen te bereiken. Ook in Genk zal tijdens verschillende sessies aan jongeren duidelijk gemaakt worden hoe ze de bibliotheek kunnen gebruiken als digitale bron om hun verhaal te vertellen en zullen de digitale verhalen in de bibliotheek tentoongesteld worden.

In het najaar wordt het initiatief geëvalueerd, de ervaringen gedeeld met andere bibliotheken, en indien positief, verder verspreid en uitgerold in andere Vlaamse bibliotheken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie