HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Project Flandrica.be voor ontwikkeling virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek gestart
27-03-2011
Op 22 maart is in de Universiteitsbibliotheek Antwerpen het startschot gegeven voor het Flandrica.be-project. Dit samenwerkingsproject van zes erfgoedbibliotheken, onder de vlag van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, moet na de zomer van 2012 resulteren in een virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek, een online etalage op het Vlaamse bibliotheekerfgoed.
Tot het eind van deze zomer zal worden gewerkt aan ontwerpaspecten, waarbij zaken als corpusdefinitie, selectie, gebruikersvereisten, standaarden, processen en infrastructuurontwerp verder worden gedetailleerd. Ook zal in deze periode een begin worden gemaakt met het opstarten van zes projectteams die in hun eigen bibliotheek de daadwerkelijke digitaliseringsactiviteiten moeten gaan uitvoeren, zo stelt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Flandrica.be wordt een portaalsite voor integraal gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Het corpus zal bestaan uit 'Flandrica', publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. De nadruk zal in eerste instantie liggen op visueel attractief of cultuurhistorisch interessant materiaal, dat ter beschikking wordt gesteld in een hoogwaardige kwaliteit en ruim wordt gecontextualiseerd, onder andere via een tentoonstelling van hoogtepunten.
In eerste instantie zal het gaan om een bescheiden online collectie, die na de lancering van Flandrica.be regelmatig aan zal worden gevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal van de zes partnerbibliotheken en van andere bibliotheken die zich bij het portaal willen aansluiten.

Iedereen zal vrije toegang hebben tot dit gedigitaliseerd bibliotheekerfgoed. Om de aanwezigheid en zichtbaarheid van Vlaams typografisch erfgoed op het internet nog verder te verhogen, zal de inhoud van Flandrica.be ook worden opgenomen in Europeana.

Flandrica.be wordt ontwikkeld in een genetwerkt project, waarbij medewerkers uit de verschillende partnerbibliotheken een bijdrage leveren. De zes partnerbibliotheken zijn: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt, de Universiteitsbibliotheek Leuven.

Voor meer informatie over het project, zie de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie