HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
ANP Historisch Archief lanceert website
29-03-2011
Op 28 maart is door het ANP Historisch Archief haar nieuwe website ANP Historisch Archief Community gelanceerd. Op deze website kunnen bezoekers hun verhalen vertelen bij gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Motto van de site is: 'Het ANP was erbij, waar was jij?'
Bezoekers kunnen eigen nieuwsmomenten opsporen en naar aanleiding daarvan hun herinneringen delen. Op deze manier wordt het nieuwsverleden van Nederland voorzien van persoonlijke herinneringen. Bezoekers van de website kunnen zoeken naar hun eigen nieuwsmomenten, maar kunnen ook zoeken via thematische selecties van nieuws van toen, culturele gebeurtenissen, jubilea of bijzondere personen. Ook kan er eigen beeld- en tekstmateriaal worden toegevoegd.

Op de website wordt zowel een deel van het ANP-fotoarchief als het ANP-tekstarchief uit de periode 1937-1984 toegankelijk gemaakt. De website toont bijna 100.000 digitale beelden uit het fotoarchief van het ANP. Het archief omvat binnenlands en buitenlands nieuws op het gebied van politiek, koninklijk huis, sport, economie, rampen, dagelijks leven en entertainment. Al het materiaal op de website is gratis te downloaden voor privégebruik en onderzoeksdoeleinden.

De nieuwe site is aangesloten op het INNL Netwerk van het Nationaal Historisch Museum, een landelijke netwerk van historische collecties en communities. Dit netwerk moet de versnippering van historische informatie op het internet tegengaan. Naast ANP Foundation en het Nationaal Historisch Museum maken het Amsterdam Museum, het Joods Historisch Museum en Nieuw Land al deel uit van het INNL Netwerk.

ANP Foundation, de stichting die zorgdraagt voor ANP Historisch Archief, werd in 2008 opgericht om het Historisch Archief, zo mogelijk digitaal, te ontsluiten en gratis open te stellen voor het publiek. Alle niet-commerciële activiteiten van het persbureau - in beeld, tekst en geluid - zijn ondergebracht bij ANP Foundation. Het ANP Historisch Archief bestaat uit ruim twee miljoen foto’s, ruim 300 meter tekstmappen en 1150 geluidsfragmenten. Het meeste materiaal was alleen toegankelijk op aanvraag; ANP Foundation wil daar verandering in brengen. Het streven is een duurzaam beheer en volledige toegankelijkheid van het archief voor niet-commercieel gebruik, door samenwerking met culturele partners. Het foto-, tekst- en geluidsarchief is inmiddels globaal in kaart gebracht. De Foundation beschikt echter niet over de middelen om het op een verantwoorde manier te beheren en te conserveren. Het streven is om voor 2013 het volledige Historisch Archief op één locatie onder te brengen. Het ANP wil het archief op professionele wijze laten ordenen, beheren en conserveren om duurzaamheid en toegankelijkheid te kunnen garanderen.  Centraal staat het streven om de Nederlandse bevolking optimaal toegang te verlenen tot het foto,- tekst- en geluidsarchief. Iedereen moet het gratis kunnen inzien en gebruiken. De lancering van de community-website ANP Historisch Archief Community sluit hierbij aan.

ANP Historisch Archief Community wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, de Mondriaan Stichting, Nationaal Historisch Museum en het ANP.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie