HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Postzegels tonen via Augmented Reality toekomstige bibliotheken Spijkenisse en Arnhem
29-03-2011
TNT heeft een nieuwe serie postzegels uitgebracht waarbij gebruikgemaakt wordt van Augmented Reality om ontwerpen te laten zien van toekomstig te bezoeken gebouwen. Hiertoe behoren ook de nieuwe bibliotheek van Spijkenisse (ook wel de Boekenberg genoemd) en Kenniskluster Arnhem, waarin onder andere de nieuwe bibliotheek en het Gelders Archief gevestigd worden.
De postzegelserie, die de naam 'De stad van Nederland'' heeft gekregen, is tot stand gekomen door een samenwerking van TNT Post en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Door de zegel voor de webcam te houden, verschijnen de geplande gebouwen driedimensionaal op het scherm, dankzij Augmented Reality (AR), een techniek die zo realistisch mogelijk computergemaakte beelden toont.

Het is voor het eerst dat AR op een postzegel wordt toegepast.
Het NAi heeft eerder al een applicatie met deze techniek uitgebracht voor smartphones. Door het toestel te richten op een gebouw, kun je bijvoorbeeld zien hoe het er vroeger uitzag. In Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch kun je daarmee de straat al op, binnenkort volgen Den Haag en Utrecht. In de komende jaren wordt dit uitgebreid met meer steden en objecten.

Een voorbeeld van het gebruik van Augmented Reality door een bibliotheek is het project Expeditie Deventer, waarmee de Bibliotheek Deventer enkele maanden geleden de Digitale Erfgoedprijs 2010 heeft gewonnen.

Op de NOS-site is een filmpje te zien van het Journaal-item over deze postzegelserie.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie