HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe collectieve Belgische catalogus voor wetenschappelijke bibliotheken
29-03-2011
Onlangs is Unicat gelanceerd, een portal die met één zoekinterface toegang biedt tot de collecties van de belangrijkste wetenschappelijke en speciale bibliotheken in België. Unicat is de opvolger van de CCB (Union catalogue of Belgian research libraries). Dankzij UniCat is het mogelijk om de holdings van de Koninklijke Bibliotheek, de bibliotheken van de Belgische universiteiten, de bibliotheken van een  flink aantal Vlaamse hogescholen en van enkele erfgoedinstellingen collectief te doorzoeken.
UniCat bevat op dit ogenblik ongeveer 14 miljoen records van de belangrijkste wetenschappelijke en speciale bibliotheken, waaronder de Koninklijke Bibliotheek van België, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, het Felix Archief, KADOC, de bibliotheek van het Vlaams Parlement, de bibliotheek van Stichting Lezen, het Liberaal Archief, de bibliotheek van het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen en de bibliotheek van het Museum Plantin Moretus.
Doordat de netwerkcatalogi Anet en LIBIS-net aan UniCat zijn toegevoegd, bevat Unicat de gegevens van de bibliotheken van een aantal erfgoedinstellingen.

Collecties van andere wetenschappelijke en speciale bibliotheken worden in de toekomst nog toegevoegd, zo wordt in het persbericht gesteld.

UniCat is een project van de Belgische universiteitsbibliotheken in samenwerking met SemperTool.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Saskia Scheltjens
29-3-2011 20:26
Bij mijn weten is LIBIS, vreemd genoeg in tegenstelling tot het persbericht, op dit moment nog niet toegevoegd tot UNICAT. Geen enkele search levert KULeuven data op.
Bart Janssen
30-3-2011 00:55
Op de nieuwspagina van UniCat (http://www.unicat.be/uniCat?func=loadTemplate&template=news) kwam ik de volgende mededeling tegen, dus vermoedelijk zal dat binnenkort gebeuren?: 04/03/2011 : almost all partners have delivered their data, Libis and KBR are expected to do so in the coming days
David Coppoolse
30-3-2011 09:43
Dat klopt, LIBIS ontbreekt nog. In de communciatie die vorige week naar de Anet-gebruikers is gestuurd stond dat de LIBIS-catalogi 'eerdaags' worden toegevoegd.
Kristof Decoorne
12-4-2011 09:38
De toevoeging van de LIBIS-catalogi is heden een feit.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie