HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leesbevordering 4- tot 14-jarigen focus bibliotheekwerk Berkelland
04-04-2011
Het college van B&W van Berkelland wil dat het bibliotheekwerk zich focust op de doelgroep vier- tot veertienjarigen en dat de uitvoering van het leesbevorderingsbeleid bij de Bibliotheek Oost Achterhoek ligt, die daarvoor 550.000 euro ontvangt.
Vorig jaar kortte het college in het kader van bezuinigingen op het gebied van cultuur, sport en welzijn het bibliotheekbudget met 50 procent. Doordat de subsidies op nul werden gezet, moest de bibliotheek naar de resterende helft solliciteren en deed dit met succes – als het college niet voor de bibliotheek had gekozen, zouden de 550.000 euro voor leesbevordering ook naar het onderwijs gegaan kunnen zijn.

Overleg van Berkelland met buurgemeenten Oost Gelre en Winterswijk over de toekomst van de Bibliotheek Oost Achterhoek heeft geresulteerd in een zogenoemd ‘consensusmodel’, waarin voorzien wordt in het inrichten van servicepunten in de Berkellandse kernen Bocrulo, Eibergen, Neede en Ruurlo, zogenoemde DorpsBöke, met een oppervlakte van 300 tot 400 vierkante meter elk: ongeveer de helft van wat de bibliotheken er momenteel hebben. Tegenover de afname van het aantal vierkante meters staat de beoogde verdubbeling van het aantal openingsuren naar dertig uur per week, iets wat mogelijk is door de invoering van zelfbediening en het delen van de ruimte met andere instellingen. De DorpsBöken zullen worden gevestigd in dorpshuizen.

De gemeente overweegt vrijwilligers in te zetten als gastheer/-vrouw: zij kunnen eenvoudige vragen beantwoorden en ingewikkelde doorspelen naar de bibliothecaris. De uitvoering van het plan voor DorpsBöke zal gevolgen hebben voor het personeel van de Bibliotheek Oost Achterhoek: gevreesd wordt dat de helft daarvan zijn baan zal verliezen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Ton Mengerink
17-5-2011 17:04
LS
helaas lees ik het artikel laat, maar toch een aantal opmerkingen
-pas vandaag, 17 mei 2011, zal blijken of het 50% bezuiniging blijft of dat het toch nog 100% wordt
- er is bij Berkelland geen tot weinig aandacht voor de effecten op andere bibliotheken/ buurgemeenten waarmee men de bibliotheek in  stand houdt
- Dorpsböke slaat alleen op een initiatief in kleine kernen. Daar moet een ruime voorziening ontstaan met 10% subsidie en 90% overige bijdragen/ sponsering. Wat er komt is het buiten de verantwoordelijkheid van Bibl. Oost-Achterhoek.
- in de 4 kernen ontstaan kleinere servicepunten, +/- 200m2,  met collecties voornamelijk gericht op jeugd 0- 14.
-de bibliothekaris waar gastvrouwen hun vragen kunnen doorspelen, het lijkt mooi bedacht van de gemeente. Tegerlijktijd wil men nl 60% bezuinigen op de backoffice waardoor er nauwelijks meer personeel achter de schermen zal zijn

Ton Mengerink

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie