Alhoewel er door GfK Markttrends nog geen definitieve cijfers voor de Boekenweek bekend zijn gemaakt (vanwege ,'aanhoudende aanleverings- en kwaliteitsproblemen binnen het GfK-boekpanel'), lijkt het er op dat de resultaten tegenvallen.
Op 29 maart stelde Eppo van Nispen, directeur CPNB, naar aanleding van berichten van onder andere
NRC Handelsblad en het NOS Journaal over tegenvallende resultaten reeds: ‘Er zijn boekhandels die het niet goed hebben gedaan, en er zijn er die wel boven de streep uitkwamen. In alle eerlijkheid: het zal iets minder zijn.'
Aanleiding tot de berichten was onder andere het feit dat drie grote boekhandelsketens (Libris, Bruna en RDC) een significante teruggang in omzet tijdens de Boekenweek meldden. Vertegenwoordigers van deze ketens noemen verschillende mogelijke oorzaken, zoals de economische crisis en de opkomst van internet als verkoopkanaal. Maar ook wordt gesuggereerd dat de Boekenweek aan slijtage onderhevig is, want ook bij Bol.com vielen de resultaten van de Boekenweek tegen.
Op de kritiek dat de formule van de Boekenweek sleets aan het worden is, repliceert Eppo van Nispen op 7 april in
Boekblad (inloggen noodzakelijk) dat de CPNB openstaat voor aanpassingen, mocht dat nodig zijn, maar eerst de resultaten grondig wil analyseren. ‘De CPNB is zich bewust van het belang van de Boekenweek en we zullen ook altijd kritisch naar de resultaten kijken. Als een Boekenweek minder goed is, kijken we wat er is gebeurd. We bekijken elke keer weer: past dit bij de doelgroep, past dit bij de tijd. wat kunnen wij nog meer doen om de Boekenweek verder vooruit te stuwen?’ aldus Van Nispen in
Boekblad.
De CPNB-directeur wijt de tegenvallende cijfers aan de teruggang in de entertainmentsfeer. ‘Consumenten zijn minder bereid te investeren in boeken, games en muziek.’ Libië en het mooie weer zullen wel enige invloed hebben gehad, maar vormen niet de hoofdoorzaak. Wat wellicht ook meespeelde was dat er weinig nieuwe aansprekende boeken voor het algemene publiek waren, meent hij. Van Nispen ontkent dat de Boekenweek minder zichtbaar is geweest.
Het eBoekenweekgeschenk van
De kraai van Kader Abdolah heeft overigens 6700 downloads opgeleverd. 'Een heel bemoedigend getal,' volgens Van Nispen. Uit de data van de CPNB blijkt dat de helft van de downloads afkomstig was van mensen die een voucher voor het eBoekenweekgeschenk van de fysieke boekhandel hadden gekregen, de andere helft van internetboekhandels.
Binnenkort verwacht de CPNB de analyse van de resultaten van de Boekenweek bekend te kunnen maken. Hierin zal onder ander ook het bibliotheekbezoek zijn meegenomen.