HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Scholen in de bres voor bibliotheken
10-04-2011
In verschillende plaatsen maken lokale media melding van scholen die acties voeren voor het behoud van met sluiting bedreigde plaatselijke bibliotheekvoorzieningen.
Zo hebben de directeuren van basisscholen in de gemeente Midden-Drenthe (Beilen, Smilde, Bovensmilde, Westerbork), een brandbrief aan het college van burgemeesters en wethouders gestuurd om te pleiten voor het behoud van de bibliobus, aldus het Dagblad van het Noorden. Ook de leerlingen van scholen in Balinge, Witteveen, Wijster en Zwiggelte laten zich niet onbetuigd.. Zij overhandigen morgen een petitie met ongeveer 300 handtekeningen aan de wethouder.

De gemeente Midden-Drenthe wil 100.000 euro bezuinigen op het bibliotheekwerk, waardoor onder meer de bibliobus moet verdwijnen.
(Voor meer informatie over de plannen van de Drentse bibliotheken, zie deze bijdrage.)

Ook in Den Haag roeren scholen zich met acties om een wijkbibliotheek te behouden. Een aantal scholen uit de Haagse Schilderswijk voert komende dinsdag, samen met GroenLinks, actie tegen de sluiting van hun bibliotheek. Kinderboekenschrijver Peter Smit zal dan buiten voor de bibliotheek voor leerlingen van zeven basisscholen uit de Schilderswijk voorlezen uit eigen werk. De actie vindt buiten plaats omdat de scholen hiermee het Haagse gemeentebestuur willen vragen hun leerlingen niet in de kou te laten staan. Marja Wind van de Van Ostadeschool zegt: ‘Leren lezen en blijven lezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van en kansen voor kinderen. Daar is de bibliotheek onmisbaar in.’ En raadslid Arjen Kapteijns: ‘GroenLinks sluit zich van harte bij deze actie aan. Juist voor kinderen is het sluiten van de bieb om de hoek wrang. Voor kinderen moeten boeken voor het grijpen liggen, dus om de hoek. Dan stimuleer je het (leren) lezen.’

Het filiaal Schilderswijk is een van de zes Haagse bibliotheekvestigingen die volgens het onlangs bekendgemaakte Spreidingsplan zou moeten verdwijnen. 
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie