HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse bibliotheken: interactieve prentenboeken op smartphone
11-04-2011
In Vlaanderen kunnen jonge lezers voortaan via een smartphone digitaal boeken lezen en spelletjes downloaden, het betreft een aanvulling op een vorig jaar gestart project dat zo populair werd dat er wachtlijsten voor ontstonden.
In het vorig jaar gestarte project bieden vijfenzeventig Vlaamse bibliotheken een kaartlezer aan waardoor kinderen als ze prentenboeken lenen interactieve spelletjes kunnen spelen. Ze krijgen daarvoor drie prentenboeken, een kaartlezer en een boekentasje. Als ze de kaartlezer over de pagina’s van het prentenboek laten schuiven kunnen ze op de computer aducatieve spelletjes spelen. ‘Het project is zo populair, dat er zelfs wachtlijsten zijn’, zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege op Nieuwsblad.be.

Nieuw in het project is dat de lezers ook digitaal de boeken kunnen lenen en op een smartphone lezen. Schauvliege: ‘We proberen boeken nog toegankelijker te maken. Want computers en smartphones horen nu eenmaal tot de leefwereld van de kinderen.’ Die kunnen een uitleencode in de bibliotheek ophalen en dan de Fundels, de ‘boeken vol fun’, downloaden en installeren via de App Store, het digitaal downloadplatform van Apple. Met de code kunnen drie boeken voor twee weken geleend worden.

In De Morgen zegt Jelle Van De Velde van Playlane over het project: ‘Via zes belevingen – kijken, leren, acteren, tekenen, spelend leren en informatie – worden de cognitieve, morotische en taalvaardigheden van jonge kinderen van jonge kinderen gestimuleerd.'

Alle grote Belgische en enkele Nederlandse uitgevers nemen aan het project deel. Samen bieden ze via Fundels totaal zestig titels aan. Tot nu toe hebben meer dan duizend gebruikers al ruim 3600 boeken gedownload. In november breidt het project zich uit naar verschillende Vlaamse scholen. Het project zal ook in Nederland en Denemarken geïmplementeerd worden, met andere landen worden onderhandelingen gevoerd.

In haar toespraak bij de presentatie van de Fundels-app wees minister Schauvliege op de beperkingen waarmee bibliotheken nu nog te maken hebben voor wat betreft het uitlenen van e-books, maar ook stelde ze: 'Het innovatieve uitleenmodel van de nieuwe Fundels-app, waarbij uitgevers en bibliotheken samen naar de consument stappen, is een belangrijke stap vooruit voor Vlaamse openbare bibliotheken ten opzichte van e-boeken. Het feit dat alle uitgeverijen die betrokken zijn bij de Fundels unaniem achter de regeling voor het uitlenen van hun digitale prentenboeken door bibliotheken staan, geeft legitimiteit en kracht aan de uitbouw van een Vlaamse digitale bibliotheekwerking.'
 

Op de website van Bibnet is meer informatie te vinden over de Fundels in het algemeen en over de app in het bijzonder.

De gehele tekst van de toespraak die minister Schauvliege uitsprak bij de presentatie van de Fundels-app op 8 april in de Bibliotheek Gent is hier te vinden.

Zie ook de Fundels-website.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Mireille Boetje NBD/Biblion
11-4-2011 11:11
Binnenkort zijn deze Fundels ook voor Nederlandse bibliotheken beschikbaar via NBD/Biblion. We zijn nu druk bezig de puntjes op de i te zetten, maar als er bibliotheken zijn die nu al interesse hebben, kunnen ze contact opnemen met ons.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie