Vandaag is tijdens het door de Plusbibliotheken georganiseerde symposium 'Collectie en connectie' een nieuw product gelanceerd, de zogenoemde digitale etalages.
De bedoeling van de digitale etalages is om een groot publiek op een laagdrempelige manier te bereiken en te verrijken met kennis over specifieke onderwerpen.
Het portaal is het startpunt naar websites over uiteenlopende onderwerpen als: eten en koken, wetenschap en techniek, opvoeding en onderwijs, duurzaamheid en water. Per thema vindt de bezoeker geselecteerde boeken, die te reserveren zijn, toptitels, dossiers samengesteld door specialisten, maar ook een agenda, artikelen, publicaties, columns, blogs en nog veel meer. De basis voor een digitale etalage is de themacollectie van de fysieke bibliotheek.
De digitale etalage heeft de functie om op professionele wijze te attenderen op het onderwerpsgebonden assortiment van de bibliotheek. De inhoud van een etalage wijzigt binnen het onderwerpsgebied regelmatig. Dit is afhankelijk van het seizoen, de actualiteit, collecties en technologische ontwikkelingen.
Elke etalage heeft een eigen redactie van themaspecialisten van de Bibliotheek die de site actueel en aantrekkelijk houden. Ook wordt er een link gelegd met de themacollectie in de bibliotheek en worden interessante boeken uitgelicht. Deze boeken zijn direct te reserveren. Daarnaast organiseren bibliotheken onderwerpsgerelateerde activiteiten voor haar bezoekers.
De digitale etalages zijn interactief. Bezoekers worden uitgenodigd mee te discussiëren of te reageren. Ook worden sociale netwerken ingezet om de etalages onder de aandacht te brengen van en contact te leggen met de verschillende doelgroepen.
Om de digitale etalages verder te verrijken is samenwerking gezocht met partijen als universiteiten, de Koninklijke Bibliotheek, Hogescholen, gemeentes en thema-gerelateerde instellingen.
De digitale etalages zijn ontwikkeld door
Plusbibliotheken en
Bibliotheek.nl.
Er is ook een
promotiefilmpje over de digitale etalages.