HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Tweede fase pilot streaming muziekdienst Bib.fm gestart
14-04-2011
Bibnet meldt dat de tweede fase van het pilotproject Bib.fm is gestart. Bib.fm is een relatief nieuwe muziekdienst waarmee cd's uit de catalogus van de bibliotheek streaming beluisterd kunnen worden.
Samenwerkingspartners Bibnet, bibliotheek Lanaken en Aristo Music noemen Bib.fm 'een blik op de toekomst van de digitale muziekbibliotheek'. Serials Solutions Medialab (Aquabrowser), Infor (lokaal bibliotheeksysteem Lanaken), Libis (authenticatiewebservices) en Wieni (webdesign) hebben de muziekdienst ontwikkeld.

Bib.fm wordt vanaf september 2010 uitgetest in de bibliotheek van Lanaken, waar een groot deel van de collectie werd gedigitaliseerd. De muziek van de lokale collectie wordt streaming aangeboden in de Aquabrowser, samen met de metadata van Aristo Music. Zo kunnen muziekliefhebbers tracks doorzoeken op taal, land, sfeer, instrument, bekendheid, genre etc

Onlangs ging de tweede fase van het pilotproject van start: Bib.fm werd volledig geïntegreerd in de catalogus van bibliotheek Lanaken. Leners van Lanaken vinden de muziek nu via lanaken.bibliotheek.be terug tussen boeken, dvd's, tijdschriftartikels, strips etc. Om de grenzen van het systeem in kaart te brengen, testen Bibnet en Ladda vzw in april 2011 Bib.fm met jongeren tussen 14 en 25 jaar. Er wordt gevraagd naar hun bevindingen en naar hun verwachtingen tegenover muziek in de bibliotheek van morgen, om zo de muziekdienst te verfijnen tot een gebruiksvriendelijk instrument dat uitnodigt tot beleving.

Bibnet onderhandelt met partners zoals de Centrale Discotheek van Rotterdam en Aristo Music om Bib.fm uit te rollen naar meer bibliotheken. Bib.fm kan een gebruiksvriendelijker, vollediger en meer collectiegebonden alternatief worden voor DigiLeen, aldus Bibnet.
Bibnet bekijkt in het najaar met alle betrokken partijen hoe Bib.fm kan worden uitgebreid naar het project Bibliotheekportalen.

Zie voor meer informatie ook de website van Bibliotheek Lanaken


Tegelijkertijd meldt MuziekWeb dat het onderdeel MuziekWebWijzers per 13 april vernieuwd is. In een MuziekWebWijzer wordt op een heldere manier een muzikaal thema of genre behandeld. De MuziekWebWijzers vertellen aan de hand van teksten, woordenlijsten, afbeeldingen en muziekvoorbeelden over uiteenlopende muzieksoorten als opera, celtic, country, alternative, hardrock en jazzfunk.  De MuziekWebWijzers zijn te bekijken op de site van MuziekWeb, maar ze vormen ook voor het onderwijs een goede basis voor een muzikaal programma dat uitgebreid kan worden met, bijvoorbeeld, praktijkopdrachten. Leerlingen kunnen hun kennis testen aan de hand van oefeningen op meerdere niveaus. Docenten kunnen via de site zelf een tentamen samenstellen.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Cora Mulder
19-1-2012 11:32
Hopelijk kan dit Belgische product gauw uitgerold worden naar Nederland als het goed werkt. Zocht net naar de enigma variaties, maar kon maar twee onderdelen beluisteren, geloof ik.

Goed ook dat Muziekweb docenten helpt met hun muziekonderwijs! Ik wist nog niet van de quizvragen. Die folders kende ik wel en vind die ook erg goed!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie