HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gerdi Verbeet opent vijfhonderdste BoekStartlocatie
16-04-2011
Onlangs werd met de overhandiging van Boekstartkoffertjes door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet aan een aantal bekende Nederlanders gevierd dat aan het leesbevorderingsprogramma Boekstart inmiddels vijfhonderd bibliotheekvestigingen meedoen. De vijfhonderdste locatie is de centrale bibliotheek van Den Haag.
Boekstart is een landelijk leesbevorderingsprogramma gericht op baby's en hun ouders. Het doel is meer leesplezier en betere taalontwikkeling bij kinderen. De bibliotheken werken samen met gemeenten, consultatiebureaus en de kinderopvang. BoekStart maakt deel uit van het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen.

In januari 2009 werd de aftrap gegeven van BoekStart in vijf bibliotheken in Brabant. Inmiddels zijn er na de start landelijk ruim 75.000 BoekStartkoffertjes uitgereikt aan ouders. BoekStart is nu dus beschikbaar in 500 bibliotheekvestigingen, verspreid over heel Nederland. 70% van alle basisbibliotheken heeft nu een BoekStartlocatie. Kunst van Lezen streeft ernaar dat in 2012 90% van alle basisbibliotheken in Nederland meedoet met BoekStart.

Gemiddeld komt 40% van de ouders naar de bibliotheek om hun kindje lid te maken. Hierdoor zijn in de afgelopen twee jaar veel meer baby's lid geworden van een bibliotheek dan voor de invoering van BoekStart, zo stellen de organisaties die betrokken zijn bij BoekStart: Stichting Lezen en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). In bibliotheken waar BoekStart is, zijn er minimaal tweemaal per jaar bijeenkomsten voor ouders om lezen met hun kind te stimuleren.

Gerdi Verbeet benadrukte bij de feestelijke overhandiging van de BoekStartkoffertjes dat door de invoer van BoekStart de bibliotheek nu echt een plek is voor mensen van alle leeftijden, van 0 tot 100 jaar. Als voormalig lerares Nederlands heeft zij de ervaring dat kinderboeken aan de basis staan voor goed kunnen lezen: 'Zonder kinderboeken ook geen Wolkers'. Ook gaf ze aan dat samen (voor)lezen kinderen helpt om de samenleving beter te begrijpen. Een bijkomend voordeel van BoekStart is dat ook de ouders van baby's in de bibliotheek komen en zelf weer boeken gaan lezen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie