HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Partijen boekenbranche staken (voorlopig) samenwerking e-bookplatform
21-04-2011
De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) kondigden eerder aan in april plannen voor een gezamenlijk Nederlands e-bookplatform te zullen presenteren, als antwoord op Google, Amazon en Apple. Maar nu blijkt dat uitgevers en boekverkopers besloten hebben (voorlopig) ieder een eigen traject te bewandelen.
Tijdens de ledenvergadering van de KBb van 18 april jl bleek dat beide partijen hun samenwerking voorlopig gestaakt hebben.
KBb-voorzitter Dick Anbeek meldde tijdens deze vergadering: 'Tot eind 2010 trokken GAU en KBb samen op om een digitaal platform te realiseren. Om de snelheid erin te houden en niet te verzanden in politiek geneuzel, is eind 2010 besloten eerst afzonderlijk verder te werken aan het digitaal platform, om daarna weer bij elkaar aan te sluiten. Zo werkt de GAU vanuit haar verantwoordelijkheid aan een technische infrastructuur, en werkt de KBb aan een platform dat moet garanderen dat de boekhandel het adres is of wordt voor de verkrijgbaarheid van digitale content.'

Op de website van Boekblad (inloggen noodzakelijk) wordt ook Hans Gelauff, voorzitter van het e-bookplatform geciteerd: 'Er is geen conflict, maar de uitgevers willen hun eigen gang gaan. Wij hebben geprobeerd het samen te doen, maar de GAU heeft besloten alleen verder te gaan. Wij hebben toen besloten door te gaan en onze eigen rol te nemen. Wij denken dat ze als wij vaart maken wel terugkomen. Het grootste deel van de omzet van de uitgeverij gaat via de boekhandel. We vinden elkaar wel weer in de toekomst.'

KBb-medewerkster innovatie Mariette Koekkoek beloofde dat op 16 mei de plannen voor het digitale platform van de KBb gereed zullen zijn, aldus Boekblad.
Medio mei wordt ook de rapportage verwacht van het onderzoek naar de voor en tegens van een vaste prijs voor het digitale boek, dat momenteel plaatsvindt.

De ontwikkelingen rondom het e-bookplatform hebben geleid tot verschillende kritische reacties.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie