HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
CPNB: bibliotheken zien tijdens Boekenweek ledental en uitleningen stijgen
21-04-2011
De openbare bibliotheken zagen tijdens de afgelopen Boekenweek het aantal nieuwe leden en uitleningen stijgen, zo meldt de CPNB vandaag op basis van door GfK Retail & Technology bekendgemaakte cijfers.
Er is vooral een duidelijke stijging te zien bij titels die binnen het thema van de Boekenweek vielen en bij boeken van Boekenweekauteur Kader Abdolah, aldus de CPNB. Precieze cijfers meldt de CPNB echter niet. De tentoonstelling Geschreven portretten op reis, die de openbare bibliotheken in de provinciehoofdsteden aandeed, trok een recordaantal van 25.000 bezoekers.

Uit de cijfers blijkt verder dat de boekhandel tijdens de Boekenweek 2011 8,5% minder Nederlandstalige boeken verkocht heeft dan tijdens de editie van vorig jaar. De totaalomzet komt daarmee uit op -10,2% ten opzichte van vorig jaar. De totale boekenmarkt (inclusief kanalen die niet meedoen aan de Boekenweek) laat met -15,9% een veel grotere omzetdaling zien, waaruit af te leiden is dat meedoen met de Boekenweek loont, stelt de CPNB vast.

De verkoop van boeken die binnen het Boekenweekthema Geschreven portretten lagen, liet in de Boekenweek een flinke stijging zien. Ten opzichte van de weken vóór de Boekenweek is er ruim twee keer zo veel verkocht (in omzet en afzet). De best verkochte titels binnen het thema zijn de filmeditie van Sonny Boy van Annejet van der Zijl, Dienstreizen van een thuisblijver van Maarten ’t Hart, Het kind en ik van Hans van Mierlo en Holleeder. De jonge jaren van Auke Kok.

De Boekenweek blijft dus voor de boekhandel een van de belangrijkste weken van het jaar, zo stelt de CPNB vast. De markt is echter in beweging langs een dalende trend.

Ook op middelbare scholen was de Boekenweek succesvol, aldus CPNB. Boekenweek Live!, het eerste landelijke interactieve schrijversbezoek, waarin Arthur Japin via Skype aan de tand werd gevoeld door scholieren uit heel Nederland was tijdens de uitzending trending topic op twitter.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie