HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Acties tegen mogelijke sluiting filialen Bibliotheek West-Achterhoek
03-05-2011
De Bibliotheek West-Achterhoek (vestigingen in onder andere Doetinchem, Doesburg, Vorden en Zelhem) organiseert deze week acties tegen dreigende bezuinigingen in de gemeente Doetinchem, die ertoe zouden kunnen leiden dat vestigingen dicht moeten.
Zo wordt de bibliotheekvestiging in Wehl komende vrijdag ingepakt met door kinderen beschilderde lakens, onder het motto: 'Nu deelt Wehl de lakens uit' . Diezelfde dag zal aan de gemeente een petitie worden aangeboden waarin geprotesteerd wordt tegen de mogelijke sluiting van de filialen. Deze petitie is inmiddels ondertekend door ongeveer 2000 mensen.

Enkele weken geleden werd bekend dat het college van Doetinchem voorstelt vier ton te bezuinigen op de bibliotheek, meer dan een kwart van de begroting. Volgens de bibliotheek dreigt hierdoor sluiting van drie van de vier vestigingen in de gemeente Doetinchem: de bibliotheekservicepunten in Gaanderen en De Huet en de vestiging in Wehl. Bovendien moeten jongeren gaan betalen voor hun lidmaatschap, staan ook de overige tarieven ter discussie, en dreigen speciale voorzieningen en collecties in het nieuwe gebouw van cultuurcluster ‘t Brewinc, waar de bibliotheek in de loop van 2011 haar intrek zal nemen, niet door te gaan.

‘Het is sneu en zuur dat we nu vlak voor de verhuizing van de bibliotheek naar 't Brewinc worden geconfronteerd met deze bezuinigingen,’ zo zegt directeur Wieb Broekhuijsen van de Bibliotheek West-Achterhoek in de Gelderlander. ‘De gemeente heeft erop aangedrongen dat wij zouden verhuizen naar het Brewinc. Dat willen we ook graag, maar als je dan ineens met deze bezuiniging wordt geconfronteerd dan is dat wel schrikken,’ aldus Broekhuijsen.

Tijdens een inspraakronde in een bijzondere raadsvergadering op 20 april jl hield directeur Broekhuijzen van Bibliotheek West-Achterhoek een pleidooi waarin hij onder meer stelt: ‘Bibliotheek West-Achterhoek is zich bewust van het feit dat er bezuinigd moet worden en werkt op regionale schaal aan kostenbesparing. De voorstellen van het college stellen ons voor een aantal forse problemen die op te lossen zijn als we daarvoor de tijd krijgen of wanneer de gemeente over de grenzen van de cultuurbegroting wil kijken dus ook daar de krachten wil bundelen.' En: ' […] De gemeente Doetinchem heeft in het verleden de vorming van de basisbibliotheek actief ondersteund. De consequentie hiervan is dat er met andere gemeenten overlegd moet worden over nieuwe budgetcontracten. Op dit moment ontbreekt die afstemming en daarvan dreigt Bibliotheek West-Achterhoek de dupe te worden. Zo kunnen wij het lidmaatschapsgeld bijvoorbeeld niet in Doetinchem verhogen als andere gemeenten daar tegen zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn geweest van de vorming van een basisbibliotheek.’

Bibliotheek West-Achterhoek heeft in een brief de gemeenteraad om steun gevraagd en heeft haar leden opgeroepen de petitie te ondertekenen die komende vrijdag zal worden aangeboden aan de gemeente.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

behoudbieb
23-5-2011 16:02
<b>Rampzalig</b> dat staat hiernaast in de nieuws kolom. Dat vinden wij ook en daarom voeren we actie: <a href="http://behoudbieb.blogspot.com"> zie hier</a>.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie