HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Frans onderzoeksinstituut waarschuwt voor kwetsbaarheid digitale literatuur
06-05-2011
Het Franse instituut Institut des Textes et Manuscrits Modernes (ITEM) luidt de noodklok over de digitalisering van literatuur. Nu schrijvers massaal zijn overgestapt op computer, en naar hartelust Facebooken en Twitteren vreest het instituut dat er een schat aan relevante literaire informatie verloren zal gaan, meer bepaald ook manuscripten.
Het ITEM, dat deel uitmaakt van de grote Franse onderzoeksorganisatie CNRS, bestudeert de editie en de totstandkoming van literaire teksten. De directeur van het ITEM, Pierre-Marc de Biasi, schreef de brandbrief Les archives de la création à l'âge du tout-numérique, waarin gesteld wordt dat men met de komst van het digitale tijdperk dacht alles te kunnen opslaan, maar tegelijkertijd wordt er niets bewaard.  De toekomstige onderzoeker of interpreet kan weinig aanvangen met slechts de eindversie van een digitaal geschreven roman.
Bovendien maakt men zich zorgen over de houdbaarheid van digitale media. In feite wordt alle informatie nu op een en dezelfde, monopolistische manier opgeslagen, terwijl de levensduur van een cd, een harde schijf of een USB-stick gemiddeld vijf jaar is.

Het ITEM heeft vergevorderde plannen om een museum voor digitale schrijfkunst op te zetten als onderdeel van een Cité de l'écrit, inclusief computers en hun reserveonderdelen. Daarnaast verwacht het instituut binnen twee jaar gratis software te hebben ontwikkeld waarmee (literaire) teksten bij iedere wijziging worden opgeslagen en gedateerd, zo wordt gemeld in een bericht op de website De papieren man.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie