HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lingewaard: bibliotheek vanaf 2013 alleen een centrale
09-05-2011
Het college van Burgemeester en Wethouders van Lingewaard gaat de gemeenteraad voorstellen dat er met ingang van 2013 nog maar één bibliotheek voor de gehele gemeente overblijft. Op 22 september zal de gemeenteraad hierover besluiten.
De Bibliotheek Lingewaard heeft momenteel, naast bibliobusstandplaatsen in Angeren, Haalderen en Doornenburg, vestigingen in Huissen, Bemmel en Gendt. Het college heeft geen voorkeur uitgesproken voor een locatie van de centrale die vanaf 2013 de enige bibliotheekvestiging zal huisvesten.

Het voorstel van B&W komt na langdurig overleg tussen de wethouder en het bibliotheekbestuur, waarbij allerlei scenario’s besproken werden en de bibliotheek erop aandrong om in het belang van alle inwoners te kiezen voor volwaardige bibliotheekvestigingen in de grote kernen en een bibliobusvoorziening in de kleine.

Op de website van de bibliotheek toont directeur Herman Heemskerk zich teleurgesteld dat het college daar niet voor gekozen heeft. ‘Het College lijkt zich vooral te laten leiden door de wens om maximaal te bezuinigen, zonder zich voldoende rekenschap te geven van de vraag wat dit betekent voor het niveau van de dienstverlening.
Zo neemt het College als uitgangspunt dat de bibliotheek op “water en brood” gezet wordt, door het landelijke instapniveau aan te houden: een minimumbedrag per inwoner aan subsidie. Voor dat bedrag kan de bibliotheek zich geen verschillende vestigingen en een bibliobusvoorziening permitteren. Bereikbaarheid en toegankelijkheid van de bibliotheek als basisvoorzieningen zijn echter belangrijke criteria om het gebruik van de bibliotheek te bevorderen. Zo noemt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 6 kilometer als uiterste afstand van een burger tot een bibliotheekvestiging. Aan dit criterium zal niet worden voldaan als het aan B&W ligt...’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie