HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
College Harderwijk wil 75 procent korten op bibliotheek
10-05-2011
Het college van Harderwijk heeft bezuinigingsvoorstellen bekendgemaakt waaruit blijkt dat van de bibliotheek in Harderwijk, behorend tot Bibliotheek Noordwest Veluwe,  700.000 euro bezuinigingen gevraagd wordt. De bibliotheek zou dan nog 230.000 euro overhouden.
Het college schrijft in de Kadernota 2012-2015 (PDF), waarin de bezuinigingsvoorstellen toegelicht worden, over de bezuinigingen op de bibliotheek: 'De bezuiniging zoals aangegeven betekent in ieder geval einde pluspakket (met daarin o.a. Kinderboekenweek, activiteiten mediawijsheid, activiteiten leesbevordering, activiteiten aangepast lezen en contributievrijdom 12- tot 18-jarigen). Het pluspakket besteedt aandacht voor specifieke doelgroepen. De bezuiniging betekent ook dat 70% van de activiteiten uit het basispakket niet meer gedaan kunnen worden.
De bibliotheek wordt verzocht om met het nieuwe structurele bedrag haar activiteiten te beperken tot een kerntaak, namelijk uitlenen en beschikbaar stellen van leesboeken en literatuur voor jonge kinderen tot en met 12 jaar en voor volwassenen. Bij de bibliotheek ligt eveneens de uitdaging om de kerntaak multidisciplinair en multifunctioneel op te pakken.'

Jan Hoogenberg, directeur-bestuurder van Bibliotheek Noordwest Veluwe, stelt in een reactie dat de bibliotheek alleen al aan huisvesting ongeveer het bedrag kwijt is dat er nog zou overblijven na korting (ca 200.000 euro).  'In verhouding tot andere bezuinigingen is dit een onevenredig groot bedrag,' aldus Hoogenberg.
Hoogenberg schetst de gevolgen voor de klant: 'Een hoger abonnementsgeld, een veel kleinere collectie, uitsluitend uitleen van boeken voor kinderen tot en met 12 jaar en volwassenen met een achterstand. Leesbevordering behoort tot het verleden: succesvol gestarte programma’s als Boekstart worden geschrapt. Het enthousiast maken van jongeren voor lezen is niet meer aan de orde. Voor lezingen in de Boekenweek en Kinderboekenweek is geen geld meer.'

De Bibliotheek Noordwest Veluwe roept op haar website het publiek op steun te betuigen aan de bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

Janneke
12-5-2011 22:15
Een bieb met deze omvang is niet meer van deze tijd. Gratis een krant lezen als je niets te doen hebt kan echt niet meer op kosten van de gemeenschap. En als de directeur zijn riante inkomen halveert kan alles gewoon onverkort door gaan!
Daan
21-5-2011 14:26
@ janneke: De bibliotheek heeft de afgelopen jaren een bredere functie gekregen in de maatschappij. Wellicht is het een idee om eens op bezoek te gaan bij een bibliotheek om te zien dat de bibliotheek niet achterblijft bij de ontwikkelingen en trends in de maatschappij. 
Daarnaast zal het halveren van het inkomen van de directeur de bibliotheek niet redden. 
Een te gemakkelijk vooroordeel! 
Janneke
22-8-2011 11:59
@Daan: Vooralsnog, ik weiger van de gemeenschap te leven. Onrwikkelingen in de maatschappij? Kun je je in een koffietent de hele dag gratis vermaken kranten en boeken gratis lezen, CD/DVD beluisteren en bekijken en ook nog eens meenemen? Vwb het salaris van directeuren van de zg non profit stichtingen ed. Doe eens dapper, maak ze maar eens openbaar, de gemeenschap heeft daar recht op.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie