HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB maakt deel webarchief voor publiek beschikbaar
12-05-2011
Algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek Bas Savenije heeft op 10 mei tijdens de eerste vergaderdag van de jaarvergadering van het IIPC aangekondigd dat de eerste fase van het KB-webarchief met gearchiveerde websites vanaf nu voor het publiek toegankelijk is.
Dagelijks verschijnen en verdwijnen er websites. Teksten op bestaande sites worden verwijderd of juist toegevoegd, afbeeldingen en foto’s aangepast, een archiefpagina wordt gevuld of juist geleegd. Het internet in al zijn geledingen is continu in beweging. Onderzoekers zullen over niet al te lange tijd de geschiedenis van het web willen schrijven, maar zonder zicht op het webverleden is dat bijna niet mogelijk. Het is dus nodig dit verleden vast te leggen.

In 2003 is daarom het International Internet Preservation Consortium (IIPC) opgericht door twaalf nationale bibliotheken die gezamenlijk het probleem van webarchivering aan wilden pakken.
De KB is sinds 2005 lid van het IIPC en is in 2007 begonnen met webarchivering. De KB verzamelt een selectie van websites op het gebied van Nederlandse geschiedenis, cultuur en samenleving als onderdeel van haar bijzondere collecties. De bedoeling is de geharveste websites duurzaam op te slaan in het digitaal magazijn. Het KB-webarchief maakt vooralsnog een bescheiden aantal websites beschikbaar – zo’n zevenhonderd - en omvat merendeels recente sites.
Doel van het KB-webarchief is het verzamelen en duurzaam toegankelijk houden van Nederlandse websites. Dit betekent dat websites niet alleen worden binnengehaald (crawlen of harvesten genoemd), maar dat er tevens een strategie voor de toegang op lange-termijn ontwikkeld wordt. Begin 2011 omvatte het webarchief ongeveer 3000 websites. Het streven is om in 2013 ongeveer 10.000 Nederlandse websites gearchiveerd te hebben.


Omdat het webarchief nog in de opbouwfase is, is het vooralsnog alleen mogelijk een selectie uit het archief te bekijken in de leeszaal van de KB met behulp van de zogenaamde Wayback Machine als men in het bezit is van een KB-jaarpas. In een latere fase zal het KB-webarchief ook online beschikbaar komen.

Zie hier voor meer informatie over de webarchvering door de KB.
Een overzicht van de vanaf 9 mei voor het publiek beschikbare 700 gearchiveerde websites is hier (PDF) te vinden.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie