HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Almere: vestigingen behouden mits 300.000 minder bezuinigingen
17-05-2011
De nieuwe bibliotheek Almere pleit in een brief aan de gemeenteraad van Almere voor een vermindering van de bezuiniging met € 300.000,- en voor een minder haastige fasering. Volgens de bibliotheek kunnen dan de vestigingen in Haven en Buiten gehandhaafd blijven.
Eerder berichtten wij reeds over de bezuinigingsvoorstellen van het college van Almere, die tot gevolg zouden kunnen hebben dat de vestigingen in Haven en Buiten zouden moeten sluiten. De bibliotheek moet ruim € 1,3 miljoen bezuinigen, 19% van het beïnvloedbare budget.

De bibliotheek heeft in een brief aan de gemeenteraad nu gepleit voor een vermindering van de bezuiniging met € 300.000,- en voor een minder haastige fasering, opdat zo compacte bibliotheken met aantrekkingskracht en kwaliteit in Buiten en Haven haalbaar blijven.

De Bibliotheek Almere geeft aan dat het totaalbedrag van € 1,3 miljoen bestaat uit een bezuinigingsbedrag van € 548.000,- met ingang van 2012 - waar in 2015 nog € 182.000,- bij komt - een bedrag van € 400.000,- dat de gemeente in 2010 en 2011 jaarlijks extra verstrekte om de openstelling van de nieuwe bibliotheek van Stad van 48 op 61 uur te brengen, alsmede het geheel schrappen van de bekostiging van de wetenschappelijke steunfunctie door de provincie Flevoland (€ 180.000,-)
'De totale financiële problematiek komt daarmee op € 1.310.000,-', aldus de Bibliotheek Almere: 'Een enorm bedrag, waarvoor halve maatregelen of de kaasschaaf niet volstaan. Er moet gekozen worden. Voor alle duidelijkheid: niet omdat de bibliotheek van Stad veel duurder is dan gedacht (dat is niet zo), maar uitsluitend vanwege de bezuinigingen.'

De bibliotheek stelt het heel belangrijk te vinden dat Buiten en Haven hun bibliotheken houden. Er is geen stad met dit inwonertal in Nederland die maar drie bibliotheken heeft, aldus de bibliotheek.
De bibliotheek wijst er op dat de populariteit van de bibliotheken blijkt uit de vele verontwaardigde reacties op berichten over een mogelijke sluiting (zie hiervoor de website van de nieuwe bibliotheek). Ook zijn er door verontruste burgers inmiddels handtekeningenacties gestart. De lijsten zijn te vinden in alle drie de bibliotheken.

De bibliotheek stelt blij te zijn dat het college vindt dat de bibliotheken in Buiten en Haven noodzakelijk zijn, maar geeft aan dat deze bibliotheken ‘nieuwe stijl’ alleen gerealiseerd kunnen worden als de aangekondigde bezuiniging wordt verminderd met € 300.000,- en meer wordt gefaseerd. Het is onmogelijk om al per 2012 € 548.000,- plus € 400.000,- te bezuinigen, aldus de bibliotheek. En ook dan zal de bibliotheek ingrijpend moeten besparen op de bibliotheken in Buiten en Haven: kleiner gebouw,  kleinere collectie (maar een goede bestelservice met Stad) en minder open. Daarnaast wil de bibliotheek flink bezuinigen op de interne organisatie en beperkt op de bibliotheek van Stad.

Het hele persbericht is hier te lezen (PDF).Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie