HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Onderzoek NBD/Biblion: bibliotheek geliefde plek met meer dan alleen boeken
17-05-2011
Voor haar klantendag van 12 mei jl. liet NBD/Biblion onder 633 mensen een onderzoek uitvoeren naar het imago en de toekomst van bibliotheken. Onder de respondenten zowel bibliotheekleden als niet-leden. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten de bibliotheek zeer waarderen en men zich niet kan voorstellen dat de bibliotheek verdwijnt, ongeacht de komst van e-books, zo maakt NBD/Biblion vandaag bekend.
NBD/Biblion maakt melding van enkele van de meest opvallende resultaten en conclusies:
  • De Bibliotheek is geliefd. Men is over het algemeen zeer positief over de bibliotheek. 69% van de ondervraagden is positief. Opvallend daarbij is dat 73% als eerste associatie het grote aanbod noemt en slechts 33% boeken.
  • Veel meer dan boeken. 64% antwoordt positief op de vraag of bibliotheken veel meer doen dan alleen het uitlenen van boeken. Zo noemt men spontaan activiteiten, cursussen en het gebruik van computers en internet die bibliotheken aanbieden.
  •  Fijne plek. 83% ervaart de bibliotheek als een plek voor iedereen. Kenmerken die het meest van toepassing zijn op de openbare bibliotheek waren onder andere dat men het een fijne plek vindt om te zijn en waar veel meer gebeurt dan alleen het uitlenen van boeken. Jongeren denken vaker dan ouderen aan de rust die heerst in een bibliotheek. Ze zijn hier gematigd positief over.
  • Komst e-books geen bedreiging. 60% van de ondervraagden ziet de komst van e-books niet als bedreiging voor bibliotheken. Uit de spontane reacties blijkt tevens dat men soms al ervaring heeft met het lenen van e-books via een bibliotheek. Zoals in het verleden de bibliotheek haar aanbod uitbreidde met dvd's, cd's en internet, kunnen bibliotheken e-books ook prima een plaats geven in het al brede aanbod.
De kracht van bibliotheken is het op een goedkope en eenvoudige manier een enorme verscheidenheid aan boeken (van literatuur tot hobbyboek, van kinderboek tot studieboek) en informatie beschikbaar te stellen. Een boekhandel (met dure boeken, die tegen kunnen vallen) en het internet (met veel informatie, maar waar moet je zoeken) kunnen hier niet altijd tegenop. Bibliotheken zijn bij uitstek geschikt enerzijds een enorm breed aanbod aan informatie beschikbaar te stellen in welke vorm dan ook en anderzijds deze zee aan informatie te helpen ordenen en duiden. Men kan zich dan ook niet voorstellen dat bibliotheken gaan verdwijnen in de toekomst, aldus zou blijken uit het onderzoek.

Niet-leden
Opvallend noemt NBD/Biblion dat niet-leden spontaan aan vieze en oude boeken denken bij een bibliotheek. Voor hen is dit een reden waarom zij liever geen boeken van een bibliotheek lezen. Leden noemen dit nauwelijks. Niet-leden zijn verder minder positief over het lezen zelf. Ook denken zij vaker aan het krijgen van boetes bij te laat inleveren. Niet-leden bezoeken gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar een bibliotheek.

Voor verslagen van de NBD/Biblion Klantendag, zie de website.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie