HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Sluiting wijkbibliotheken Den Haag: PvdA wil uitstel, SP en GroenLinks bieden handtekeningen en zwartboek aan
18-05-2011
De Haagse collegepartij PvdA wil dat het definitieve besluit over de sluiting van zes wijkbibliotheken wordt uitgesteld, SP en GroenLinks hebben voor de gelegenheid de handen ineen geslagen en bieden vandaag aan wethouder Van Engelshoven handtekeningen en een zwartboek aan.
In maart maakte de gemeente Den Haag bekend zes van de achttien wijkfilialen van de Bibliotheek Den Haag te willen sluiten. Dit leidde tot een aantal protestacties, zoals van de SP en van scholen in de getroffen wijken. Westonline bericht dat collegepartij PvdA wil dat het definitieve sluitingsbesluit wordt uitgesteld. PvdA-raadslid Lobke Zandstra zegt niet tegen het sluiten van vestigingen te zijn om zo geld te besparen, maar wil eerst in de gemeenteraad spreken over de rol van het bibliotheekwerk in de gehele stad. Pas als dat gebeurd is zou het mogelijk zijn om te bepalen welke vestigingen er dicht moeten. Vanavond wordt in de raadscommissie Samenleving gesproken over het plan van wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) om een zestal bibliotheekfilialen te sluiten teneinde zo’n 2 miljoen euro te bezuinigen.

SP en GroenLinks in Den Haag hebben de afgelopen weken handtekeningen verzameld tegen de voorgenomen bezuinigingen en een zwartboek samengesteld. De partijen trekken gezamenlijk op om het belang van wijkbibliotheken onder de aandacht te brengen. GroenLinks-raadslid Arjan Kapteijns op Denhaag.sp: ‘Het sluiten van de bibliotheken is enorm kortzichtig beleid. Een wijkbibliotheek is voor kinderen, ouderen en mensen met een kleine beurs zoveel meer dan alleen een gebouw waar je boeken kunt lenen. Voor hen, en de leefbaarheid in de wijk, is het sluiten van hun bieb een ramp.’

Op dezelfde site zegt SP-raadslid Bart van Kent: ‘Na de bezuiniging op het welzijnswerk is het rigoureus sluiten van wijkbibliotheken de nekslag voor de sociale cohesie in de Haagse wijken. Dit raakt mensen, zo blijkt ook uit de vele handtekeningen die wij hebben opgehaald.’

GroenLinks heeft een zwartboek samengesteld, dat vanmiddag met de door de SP verzamelde handtekeningen wordt aangeboden aan Van Engelshoven. Voorafgaand zullen enkele ouders en kinderen aan de wethouder uitleggen waarom hun bibliotheek voor hen zo belangrijk is. Zie ook eerdere berichtgeving over de kwestie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie