HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Atlas voor gemeenten: Cultuur levert gemeenten meer op dan het kost
18-05-2011
Culturele instellingen in een stad leveren de gemeente veel meer op dan dat ze aan subsidies kosten, zo stellen de samenstellers van de vandaag verschenen nieuwe Atlas voor gemeenten, het jaarlijkse vergelijkingsonderzoek tussen de vijftig grootste gemeenten op ‘woonaantrekkelijkheid’, dat dit jaar gewijd was aan cultuur.
In een stad met een groot cultureel aanbod zijn huizen meer waard, geven bewoners en bezoekers meer geld uit, willen mensen graag wonen en bedrijven vestigen zich er graag. De aanwezigheid van culturele voorzieningen in een stad is voor steeds meer mensen een doorslaggevende reden om er te willen wonen, blijkt uit de Atlas (PDF). Ook voor mensen die niet van cultuur houden is de culturele infrastructuur van belang: het brengt extra (ook laaggeschoold) werk met zich mee (o.a. in de horeca), zo stellen de samenstellers van het rapport. 

Dat de cultuursector tientallen jaren subsidies als vanzelfsprekend en als een recht beschouwde, is overigens óók erg dom, vinden de onderzoekers. ‘De cultuursector heeft zich tientallen jaren behoorlijk arrogant opgesteld’, zegt onderzoeker Gerard Marlet, tevens directeur van het onderzoeksinstituut Atlas voor gemeenten. ‘De sector heeft nooit duidelijk gemaakt waarom financiële steun verantwoord was. Nu wordt de sector ter verantwoording geroepen: waarom moet de belastingbetaler geld blijven steken in kunst en cultuur terwijl er zoveel urgente problemen zijn in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg?’ Het antwoord is duidelijk: omdat het goed is voor de leefbaarheid van steden én voor de economie. Van meer zweverige ‘opbrengsten’ als sociale cohesie en persoonlijke ontwikkeling, houden de onderzoekers zich verre, zo wordt geconstateerd in een artikel in Binnenlands Bestuur over het rapport.

In deel 2 van de Atlas voor gemeenten worden van de 50 grootste gemeenten verschillende statistieken gepresenteerd over het aanbod aan podiumkunsten, musea, beeldende kunst,  film en literatuur (waaronder de bibliotheken). Daarnaast ook over demografische ontwikkelingen, cultuurparticipatie en de werkgelegenheid in de culturele en creatieve sector.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

J Schaper
23-5-2011 10:42
Klikken op de Atlas (PDF)  levert op:
"Adres niet gevonden:
Controleer of het adres correct gespeld is, of probeer te zoeken naar de website."
Bart Janssen
24-5-2011 18:26
Het lijkt er inderdaad op dat de pdf-versies van de twee delen van het rapport verwijderd zijn van hun oorspronkelijke plek. De tekst (inclusief link) is daarom iets aangepast.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie