HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Geen internetfilter in Krimpen aan den IJssel
20-05-2011
Een voorstel van de CDA-fractie in Krimpen aan den IJssel om de bibliotheek in die gemeente te verplichten tot het aanbrengen een internetfilter op haar computers heeft het niet gehaald.
Eind vorig jaar kwam de CDA-fractie in Krimpen aan den IJssel met het plan voor internetfilters in de bibliotheek. Het voorstel van de twee zetels tellende fractie werd gesteund door die van SGP, Leefbaar Krimpen en ChristenUnie, die tezamen negen zetels hebben. De raad verwierp het voorstel gisteravond echter, zo bericht het Reformatorisch Dagblad. Fractievoorzitter Arnold Poelman van de ChristenUnie twijfelde aan de meerwaarde van het eerder door hem gesteunde voorstel. Leefbaar Krimpen trok de steun in na bestudering van een advies van de Leidse hoogleraar Barkhuysen, die stelt dat gemeenten die het filteren van internet aan bibliotheken opleggen, in strijd met de grondwet handelen. Willie van Leeuwen  van Leefbaar Krimpen schrijft het bijstellen van haar standpunt toe aan ‘voortschrijdend inzicht’.

De fracties die al tegen het voorstel gekant waren volhardden daarin. Cornel van Geelen (PvdA) noemt het aandringen op een internetfilter een ‘achterhoedegevecht en symboolpolitiek’. En dus waren het nog slechts SGP en CDA die het voorstel steunden. Marco Oosterwijk (SGP) toont zich teleurgesteld: ‘Ongelooflijk jammer. De raad heeft de kans laten glippen om te voorkomen dat kinderen met porno of geweld in aanraking komen.’

Eerder berichtten we in de rubrieken Nieuws en Nieuws uitgelicht over het compromis dat er in Capelle aan den IJssel tussen bibliotheek en gemeente werd gesloten over het aanbrengen van een filter op bibliotheekcomputers. De Bibliotheek aan den IJssel heeft door het afgeketste voorstel van de CDA-fractie in Krimpen nu te maken met een vestiging waar de gemeente het plaatsen van een filter heeft afgedwongen, en een waar dit niet gebeurde.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie