HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekhandels in de problemen
22-05-2011
Boekhandels moeten saneren vanwege tegenvallende verkopen, zo meldt het Financieele Dagblad. Selexyz, een van de grootste ketens in Nederland, schrapt 44 banen, ruim 10% van het totaal. Concurrent Plantage Books & More krimpt vooralsnog in via natuurlijk verloop, maar sluit verdergaande maatregelen niet uit.
De omzet van de 35 franchisewinkels van Plantage Books & More is in de eerste vier maanden van dit jaar met 8% teruggelopen.

Matthijs van der Lely, directeur van Selexyz, schrijft de tegenvallende resultaten onder andere toe aan de strenge winter en een teleurstellende Boekenweek.

Daniel Ropers, directeur van webwinkel Bol.com, stelt dat de krimp van de boekenmarkt vooral wordt veroorzaakt door de enorme concurrentie op het gebied van entertainment. 'Het boek verliest terrein op televisie, dvd, games en internet. Dat gaat nu heel hard en heeft ook ons verrast,' aldus Ropers in het Financieele Dagblad (inlog noodzakelijk). Volgens Ropers zal het boekenvak moeten innoveren om het tij te keren. De branche moet inspelen op de wens van consumenten om boeken digitaal te kunnen lezen. Het marktaandeel van e-books bedraagt nu 1%, maar zou zeker 3 à 5% bedragen als meer titels digitaal beschikbaar zouden zijn, meent de directeur van Bol.com. Met een groter aanbod van betaalbare digitale boeken moet worden voorkomen dat de consument illegale versies gaat downloaden. 'We moeten leren van de fouten die in de muziekindustrie zijn gemaakt.' Maar het boekenvak staat volgens hem niet bekend om zijn snelle vernieuwing. 'De traditionele boekhandel is naar binnen gericht en behept met een zekere bedrijfsblindheid.'

Ook Boekblad maakte al melding van tegenvallende resultaten voor de boekenbranche. De totale A-boekenomzet tot en met week 18 van dit jaar staat op min 4,3, zo blijkt uit cijfers van GfK, zo meldt Boekblad (inlog noodzakelijk). Maar het gaat niet alleen slecht in het boekenvak, aldus Boekblad, GfK ziet dit jaar in veel markten de omzetten dalen: reizen, doe het zelf, kleine huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica, fietsen, mode en muziek, games en dvd's (12 procent).

Zie ook het item 'Moeizame tijden voor boekenbranche' in het NOS-journaal van 21 mei. 

Aanvulling 25 mei: Ook andere boekhandels maken melding van teruglopende resultaten en sluitingen van winkels. Zo meldt Boekblad (inlog noodzakelijk) op 24 mei dat de Paagman kantoorboekhandels in Rijswijk, Leidschendam, Delft, Zoetermeer zullen worden stopgezet omdat de verliezen niet langer op zijn te brengen. De algemene krimp van de boek- en kantoorboekhandelmarkt, mede door de enorme concurrentie op het gebied van entertainment/nieuwe media en de financiële crisis, raakt ook de Paagman Rijswijk groep, stelt het bedrijf in een rondschrijven.

De sluiting van de boekhandels van Paagman en de saneringen bij Selexyz en Plantage Books staan niet op zich. Ook Buddenbrooks in Den Haag sloot onlangs zijn deuren, evenals Scriptura in Dordrecht. Vorig jaar ging ook een hele rij boekhandels failliet, zoals Hummelen in Assen, LiberMundi in Antwerpen en Winants in Heerlen, zo meldt schrijvenonline.org.





Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie