HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Waarschijnlijk doorstart Bibliotheek Vierlingsbeek, maar niet Overloon
26-05-2011
Eerder berichtten we over twee lokale initiatiefgroepen die zich inzetten voor behoud van de met sluiting bedreigde bibliotheken in Vierlingsbeek en Overloon. Biblioplus meldt nu dat een doorstart van de Bibliotheek Vierlingsbeek zo goed als zeker is, maar dat een doorstart in Overloon waarschijnlijk niet gaat lukken.
De afgelopen tijd heeft BiblioPlus in samenwerking met de twee lokale initiatiefgroepen een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke doorstart van de bibliotheekvestigingen in Vierlingsbeek en Overloon. Zoals eerder gemeld zouden deze vestigingen als gevolg van een forse bezuiniging op de subsidie van de bibliotheek per 1 april j.l. moeten sluiten. BiblioPlus besloot de sluiting van de vestigingen voor de duur van het onderzoek met twee maanden uit te stellen. De vestigingen zouden vervangen worden door een beperkte Leespunt-service en een boekencollectie op de basisscholen.

De uitkomst van het onderzoek is dat de doorstart van een bibliotheekvoorziening in Overloon niet gaat lukken. De doorstart in Vierlingsbeek lukt zo goed als zeker wel, zo maakte BiblioPlus gisteren bekend (PDF).
BiblioPlus prijst de initiatiefgroepen, die zich hebben ingezet om vrijwilligers en financiële middelen te werven om zelf een bibliotheekvestiging van BiblioPlus te runnen.

De bibliotheek heeft aan beide groepen een voorstel voorgelegd aangaande samenwerkingsafspraken en financiële randvoorwaarden en heeft beide initiatiefgroepen gevraagd om deze afspraken uiterlijk 23 mei j.l. te bevestigen.

De Overloonse initiatiefgroep heeft in een reactie aangegeven dat het bijeenbrengen van de benodigde financiële middelen waarschijnlijk niet haalbaar is. Dit betekent dat de Bibliotheek Overloon per 1 juni a.s. wordt gesloten, aldus BiblioPlus.

In Vierlingsbeek zijn de  initiatiefgroep Stichting Bibliotheek Vierlingsbeek (SBV) en BiblioPlus het volledig eens geworden over de inhoud van de samenwerking. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat het huidige bibliotheekpand beschikbaar blijft voor de ‘nieuwe’ bibliotheek.  In nauw overleg met BiblioPlus is een product samengesteld dat sterk lijkt op de huidige bibliothecaire dienstverlening, aldus de bibliotheek. De SBV ziet goede mogelijkheden om in de bibliotheek aanvullende activiteiten te ontplooien die de leefbaarheid in Vierlingsbeek ondersteunen. Verschillende inwoners van Vierlingsbeek zijn bereid een bijdrage als vrijwilliger te leveren. De inwoners hebben ook aangegeven in financiële zin te willen bijdragen. Ook wordt momenteel nog gezocht naar alternatieve bronnen van inkomsten, en is de SBV in gesprek met de politiek om te bekijken wat daar de mogelijkheden nog zijn, zo meldt BiblioPlus.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Gerrie van Hooft
27-5-2011 18:22
Eindelijk een positief resultaat, zet hem op bibliotheek want de gemeenschap kan onze bibliotheek niet missen al is het maar voor de sociale contacten die er altijd uit voort vloeien.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie