HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijk faillissement Bibliotheek Helmond vanwege sluiting filialen?
26-05-2011
Het Eindhovens Dagblad meldt dat sluiting van de drie wijkfilialen van de Bibliotheek Helmond en gedwongen ontslag van personeel vanwege bezuiningen het einde van de bibliotheek kan  betekenen.
In november 2010 besloot de gemeente met ingang van 2012 jaarlijks 400.000 euro te korten op de bibliotheek (een korting van 20%).  Als gevolg hiervan moeten er medewerkers worden ontslagen en worden de filialen in de Bus, Brouwhuis en Mierlo-Hout gesloten.  

Volgens het Eindhovens Dagblad zijn de frictiekosten die verbonden zijn aan deze operatie (bijna een miljoen) zo hoog dat de bibliotheek die niet kan opbrengen. Het kost geld om medewerkers (naar schatting 5 fte’s) te ontslaan (o.a. ontslagvergoedingen) en de resterende huurlasten van de filiaalpanden moeten worden betaald of afgekocht. De huurlasten voor de Bus en Brouwhorst eindigen in 2013 respectievelijk 2014. Het huurcontract voor filiaal Mierlo-Hout loopt tot 2023.

'Dan gaan we failliet,' zo wordt voorzitter Toon Geerts in het Eindhovens Dagblad geciteerd. 'Als personeel ontslagen wordt, en ik denk echt dat dat gaat gebeuren, moet je ze toch nog enige tijd doorbetalen volgens het sociaal plan.' Ook kunnen de huren van de filialen niet zomaar opgezegd worden. Geerts heeft de Helmondse politiek gevraagd om de huurverplichtingen van de bibliotheek over te nemen.

Het gemeentebestuur houdt vast aan de opgelegde bezuiniging en heeft een ander voorstel. Het filiaal in Mierlo-Hout blijft voorlopig open, met beperkte openingstijden en kleinere collectie, totdat een andere huurder gevonden wordt. De filialen in De Bus en in Brouwhorst sluiten per 31 december 2011. Pas als andere huurders gevonden zijn, wordt er geld gestoken in alternatieven, zoals servicepunten in de wijken als vervanging van de wegvallende bibliotheekfilialen. Zo moeten de huurkosten voor een groot deel terugverdiend worden, aldus het Eindhovens Dagblad.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

tonnie van der Heijden
14-6-2011 19:11
 ut, was ook zo’n skon lijnenspel daar in Hellimond.

Ik ben  blij dat ie eindelijk afgebroken gaat worden, wij maar betalen die OZB en jullie maar in de put gooien.

Zeg nou eerlijk er is geen zak aan, aan dat lijnenspel, ge had  beter de ouwe bieb een opfrisbeurt kunnen geven  en roltrap een stuk goeiekoper.
We zitten in het ipad tijdperk!!!!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie