HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB en UB'en ontsluiten 10.000 achttiende-eeuwse boeken online
26-05-2011
De Koninklijke Bibliotheek maakt de lancering bekend van de website Early Dutch Books Online, via welke full-text toegang geboden wordt tot zo'n 10.000 boeken uit het Nederlandse taalgebied uit de periode 1781-1800 (meer dan twee miljoen bladzijden).
Het project is een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek en de universiteitsbibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en Leiden. Boeken uit de Bijzondere Collecties van deze bibliotheken zijn gedigitaliseerd en op woordniveau doorzoekbaar gemaakt. 

Early Dutch Books Online is een eerste stap in de richting van een online bibliotheek voor de Humaniora, die bestaat uit volledig gedigitaliseerde objecten uit de Bijzondere Collecties van de betrokken instellingen.  De afdelingen Bijzondere Collecties van de UB UVA, UBL en KB lanceerden eind oktober 2005 het initiatief tot 'Nationale Infrastructuur voor de Digitale Ontsluiting Bijzondere Collecties', een plan voor een online bibliotheek voor de Humaniora. Door de collecties uit deze drie bibliotheken, en in een later stadium ook uit andere bibliotheken, te digitaliseren en toegankelijk te maken, komt een groot corpus van moeilijk bereikbare werken beschikbaar voor de wetenschap en het onderwijs.

Voor Early Dutch Books Online is een selectie gemaakt van oude drukken uit de periode 1781-1800. Deze heeft plaatsgevonden op basis van inhoudelijke en praktische criteria. Zo zijn boeken gedrukt in het Gotisch buiten de selectie gelaten, omdat de tekenherkenning van dit lettertype nog niet het gewenste resultaat oplevert. Het project omvat niet de gehele achttiende eeuw maar beperkt zich tot 1781-1800 omdat publicaties in deze tijd voornamelijk in Romein gedrukt werden en in Romein gedrukt materiaal is goed te OCR'en, zo valt te lezen op de website Early Dutch Books Online heeft zich daarbij geconcentreerd op geschiedkundige, politieke, theologische en letterkundige werken die in Nederland gedrukt werden of over Nederland handelen.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie