HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jan Krol vertrekt als Almelo bezuinigt
27-05-2011
Jan Krol, directeur van de Bibliotheek Almelo, heeft aangekondigd te zullen vertrekken als de gemeente Almelo de geplande bezuinigingen doorzet.
In het discussieprogramma Rumoer van Omroep Almelo, dat wekelijks wordt uitgezonden vanuit de Bibliotheek Almelo, verklaarde Krol gisteravond dat 135.000 euro bezuinigen op de bibliotheek onmogelijk is, zo wordt bericht op de site van de omroep en door De Twentsche Courant Tubantia. Mocht de gemeente vasthouden aan de bezuinigingsmaatregel, dan is dat voor Krol reden om op te stappen. De besparing die dat oplevert kan een deel van de bezuinigingen opvangen.

‘Ik ben bijna 62 jaar’, zegt Krol. ‘Dus op 1 januari 2012 kan ik met prepensioen.’ Zijn directeurloze bibliotheek zou dan een verbond met andere bibliotheken kunnen sluiten: ‘Fuseer met de bibliotheken in Hengelo, Enschede en eventueel Borne. Dan heb je nog maar een directeur nodig voor alle bibliotheken. In Hengelo zijn ze voor, in Enschede zijn ze pertinent tegen. Als we er met elkaar niet uitkomen, kan mijn functie ook opgevangen worden door het provinciale bibliotheekbestuur.'

De gemeenteraad van Almelo lijkt vastbesloten de bezuiniging door te zetten. Raadslid Jan Brand (CDA): ‘We moeten nou eenmaal bezuinigen en de bibliotheek moet daar een steentje aan bijdragen. Jan Hammink (PvdA): ‘Niemand vindt het leuk om nu raadslid te zijn, maar we moeten wel. Maar we willen niet dat er een filiaal gesloten wordt.’ Volgens Jan Veenstra (ChristenUnie) is hoeft dat niet te gebeuren: ‘Verhuis het filiaal in het Herclesstadion naar een ander, goedkoper pand. Nu betaalt de bibliotheek daar 100.000 euro huur per jaar, in de Schelfhorst is het gratis. Zorg voor nog zo’n gratis pand en je hebt de bezuiniging bijna opgevangen.

De uitzending van Rumoer waarin Krol aan het woord kwam is hier terug te luisteren. Zie hier voor eerdere berichtgeving over bezuinigingsperikelen in Almelo.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Sjaak Driessen
29-5-2011 14:09
Het roept bij mij een dubbel gevoel op. Ik zou het waarachtiger hebben gevonden als Jan Krol zijn vertrek principiëel had gekoppeld aan de bezuiniging.

Nu hij oplossingen aandraagt die over zijn graf heengaan, heeft het de schijn van een alibi voor een weliswaar rumoerige maar toch vooral veilige aftocht. Ik kan me vergissen.   
gerard kocx
31-5-2011 08:11
Collega Jan Krol doet )bijna' alles om regelmatig de publiciteit te halen.
ook zijn aangekondigde vertrek moet in dat licht worden bezien want als er 1 bibliotheek is waarvan de meerwaarde van een directeur klip en klaar helder is, dan is dat wel Almelo.
Almelo heeft een cultureel programma waar grote steden jaloers op zijn, Almelo=Jan  krijgt forse sponsoring en is al jaren zonder serieuze bezuinigingen gebleven.
De bieb in Almelo zonder een directeur die 7 dagen per weke beschikbaar en actief is, vervalt binnen korte tijd in een gezapige winterslaap.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat wenst in of buiten  Almelo.
Jan Krol
29-6-2011 22:30
 De bezuinigingen oplopend van 20 mille in 2012 tot 150 mille ingaande 2015 zijn inmiddels door de raad gehalveerd. Ik blijf dus voor de helft, ben halfslachtig waarachtig en mijn rumoerige doch veilige alibi is voor de helft aan flarden. 
Freddy korte
11-5-2017 18:24
 Henk bokdam de man van de gitaar wou uw telefoonnummer graag vr gr freddy korte 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie