HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Zeven Nijmeegse bibliotheken dicht
27-05-2011
De Bibliotheek Gelderland Zuid is voornemens zeven van de twaalf vestigingen in Nijmegen te sluiten, zo heeft directeur Dianne Weersink bekendgemaakt.
De sluiting betreft de vestigingen Bottendaal, Brakkenstein, Hengstdal, Heselaan, Lent, Lindeholt en Neerbosch, zo bericht de Gelderlander. De resterende bibliotheken – Hatert, Mariënburg, Muntweg, Oosterhout en Zwanenveld – zullen worden uitgebreid en gemoderniseerd. ‘Dat moeten echte ontmoetingsplekken worden: modern, dynamisch en creatief’, aldus Weersink.

De sluiting van de zeven vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid vloeit voort uit de bezuiniging van 600.000 euro die de gemeente de bibliotheek heeft opgelegd. Weersink denkt de daardoor ontstane leemte in de bibliotheekvoorziening te kunnen vullen door nieuwe manieren van samenwerking te zoeken. Er zal pas daadwerkelijk tot sluiting worden overgegaan als de nieuwe samenwerkingen met scholen en wijkcentra naar behoren functioneren. Verwacht wordt dat dit jaar al de bibliotheken Bottendaal, Lindenholt en Neerbosch dichtgaan, gevolgd door Heselaan en Lent in 2012 en Brakkenstein en Hengstdal in 2013.

De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft haar nieuwe visie op het bibliotheekwerk neergelegd in een beleidsplan 2011-2014 en een bezuinigingsplan 2011-2014. In de periode 6 t/m 21 juni worden er in de zeven bibliotheken die gesloten zullen worden wijkbijeenkomsten belegd waarop de plannen worden toegelicht.

Aanvulling 28 mei: In de Gelderlander van 28 mei stelt directeur Dianne Weersink voor de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) te willen komen tot een koerswijziging. Ze moeten nog meer dé ontmoetingsplekken worden in wijken en dorpen. De bibliotheek zal zich meer moeten richten op literatuur, educatie en leesbevordering. Voor jongeren moet de bibliotheek een kenniscentrum zijn en goed digitaal te raadplegen. Samenwerking met instellingen zoals scholen, wijkcentra en ouderencentra komt centraal te staan. Om te overleven zoekt OBZG ook samenwerking met commerciële partijen, zo stelt Weersink.

De koerswijziging heeft ook te maken met bezuinigingen. OBGZ telt 22 vestigingen en 80.000 leden in zes gemeenten (Nijmegen, Beuningen, Millingen, Ubbergen, Heumen Overbetuwe). Een korting van ruim 7 ton is al opgelegd (waarvan 6 ton in Nijmegen). Weersink sluit niet uit dat de bijdragen van de gemeenten uiteindelijk zakken van 10 miljoen euro in 2010 naar 8 miljoen in 2014.  Er zijn niet alleen plannen om zeven Nijmeegse vestigingen te sluiten, de gevolgen zijn al zichtbaar. In Overasselt verlaat de bibliotheek de eigen ruimte en gaat in het dorpshuis zitten. In Ooij verhuist de bibliotheek naar de school. In Millingen gaat de bibliotheek naar het Kulturhus in het oude gemeentehuis.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie